Omgaan met spanning door ziekte

Op deze pagina vindt u verschillende oefeningen in de vorm van audio en animatie. Deze oefeningen zijn bedoeld om spanning of stress te verminderen.

Aandachts- en ontspanningsoefeningen

Als gevolg van die spanning of als gevolg van lichamelijke klachten zoals pijn, spant men vaak onbewust de spieren in het lichaam aan. Die spierspanning kan leiden tot meer lichamelijke klachten. Aandachts- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij het verlagen van de spierspanning. Ook kunnen deze oefeningen helpen om met vervelende gevoelens om te gaan.

Uitleg aandachts- en ontspanningsoefeningen

Hieronder kunt u een uitleg bekijken over wat aandachts- en ontspanningsoefeningen zijn, het doel er van en hoe u deze kunt gebruiken.

Afspelen
Video uitleg aandachts- en ontspanningsoefeningen

Korte aandachts- en ademhalingsoefening (3 minuten)

Dit is een korte aandachtsoefening, gericht op uw ademhaling. Door het volgen van uw ademhaling leert u gedachten, spanningen en gevoelens op te merken en weer los te laten.

Afspelen
Mannenstem
Afspelen
Vrouwenstem

Progressieve spierontspanningsoefening (13 minuten)

Door uw spieren aan te spannen en te ontspannen tijdens deze oefening leert u het verschil tussen gespannen en ontspannen spieren.

Afspelen
Mannenstem
Afspelen
Vrouwenstem

Suggestieve ontspanningsoefening (9 minuten)

Tijdens deze oefening leert u te ontspannen, door gebruik te maken van uw verbeelding.

Afspelen
Mannenstem
Afspelen
Vrouwenstem

Lichaamsverkenning (6 minuten)

Tijdens deze oefening leert u op te merken wat u voelt in uw lichaam, door bewust uw aandacht te richten op de verschillende lichaamsdelen.

Afspelen
Mannenstem
Afspelen
Vrouwenstem