Clinic 2024 'Samen beslissen'

Op woensdag 20 november aanstaande is de jaarlijkse Clinic. Dit jaar met het thema: Samen beslissen. Niet alleen samen beslissen in de arts-patiëntrelatie, maar ook multidisciplinair samen beslissen als zorgverleners onderling of samen beslissen in de samenwerking tussen diverse organisaties.

Het thema ‘Samen beslissen’ is actueel en biedt aanknopingspunten voor huisartsenzorg, ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg èn de organisatie van de zorg en daarmee voor een verscheidenheid aan workshops.
Gastspreker is Trudy van der Weijden, hoogleraar Implementatie van richtlijnen en samen beslissen in de geneeskunde bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde van Maastricht University.

De Clinic

  • woensdag 20 november 2024
  • 16.00 uur tot 21.30 uur
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei: auditorium (bestemming 181, C-vleugel 2e verdieping

Algemene deel

  • 16.00 uur 
    Inloop
  • 16:15 uur
    Opening, welkom en uitreiking Clinicprijs 2024 
  • 16:25 uur
    Voordracht ‘Samen beslissen; van wetenschap naar praktijk?’ door Trudy van der Weijden, hoogleraar Implementatie van richtlijnen en samen beslissen in de geneeskunde bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde van Maastricht University

Workshops

  • 17.10 uur
    Workshopronde 1 en wisseltijd
  • 18.10 uur
    Workshopronde 2 en wisseltijd
  • 19.10 uur
    Workshopronde 3

Buffet 

  • 20.00 uur


1. Kwetsbare patiënt: volgzaam, eigenwijs of autonoom

Jolien Overboom, huisarts
Roderick Kriekaart, geriater
Desirée Verheijen, geriater

In de huisartsenpraktijk en het ziekenhuis wordt landelijk het samen beslissen met de TOPICS ingevoerd. In deze workshop nemen we jullie mee in samen beslissen voor de kwetsbare patiënt. Hoe kunnen we dit optimaal gebruiken en wat is de waarde in de keten? Hoe te registeren en hoe borgen we een goede overdracht? Oftewel kom samen beslissen over samen beslissen!

2. Diabetische voet? WEN er maar aan!

Erwin Klein Woolthuis, huisarts en kaderhuisarts diabetes
Rosalinde Nuquay, wondverpleegkundige
Grietje Dekker, verpleegkundig specialist AGZ, eerste lijn

Het Wond Expertise Netwerk in de regio Gelderse Vallei stelt samen met de HAGV richtlijnen en protocollen op én de deelnemers weten elkaar goed te vinden om samen te beslissen in de directe patiëntenzorg. Ieder heeft daarin een belangrijke rol, ook de patiënt zelf. Wanneer er sprake is van zelfverwaarlozing kan de zorg onder druk komen te staan. Aan de hand van een casus over een patiënt met een diabetische voet gaan de workshopgevers in op de RTA en specifiek op de communicatie tussen huisartsen, wondverpleegkundigen in de thuiszorg en medisch specialisten. Hoe zorgen we samen met de patiënt telkens opnieuw voor passende zorg?

3. Baas in eigen buik: samen beslissen bij menstruatieklachten en anticonceptiewens

Amber van der Laan, huisarts
Maaike Gerritse, gynaecoloog

Keuzekaarten zijn zowel voor de arts als voor de patiënt een mooi hulpmiddel bij samen beslissen. Veelvoorkomende vragen en de mogelijkheden van verschillende typen behandelingen staan keurig in een matrix uitgewerkt. Geef de link naar de kaart aan je patiënt en klaar ben je! Of toch niet? Hoe werk je in de praktijk nu echt met een keuzemiddel? Hoe komt samen beslissen dan tot stand? En hoe zorg je dat huisarts en specialist elkaar hierin aanvullen? Dat leer je in deze workshop aan de hand van voorbeelden over menstruatieklachten en anticonceptiewensen. Verder krijg je tips en tricks voor het plaatsen van Implanon, T-safe en Mirena, die je direct in praktijk kunt brengen op speciale oefensetjes.

4. Met een device zorg je samen voor de patiënt

Avi Wilson, huisarts
Tymen Keller, cardioloog

Wanneer een patiënt een pacemaker heeft is het niet noodzakelijk dat de cardiologische zorg volledig in de tweede lijn wordt gegeven. In goede samenwerking kan de pacemakerzorg in de tweede lijn plaatsvinden en de overige cardiologische zorg in de eerste lijn. Maar hoe doe je dat op een goede manier samen? In deze workshop wordt vanuit gezamenlijk perspectief toegelicht hoe een goede samenwerking eruitziet. Tevens is er aandacht voor een pacemakerindicatie en pacemakerzorg. Tot slot laat de cardioloog de nieuwe katheterisatie-/pacemakerkamer zien.

5. Knie- of schouderinjecties, daar draai je als huisarts je hand niet voor om. Of toch wel?

Frank Boersma, huisarts
Huib van Helden, orthopedisch chirurg
Alex Poublon, orthopedisch chirurg

In deze actieve workshop gaan de deelnemers oefenen met het injecteren in schouder of knie onder deskundige leiding van de kaderhuisarts bewegingsapparaat en twee orthopeden. Injecteren doe je niet zomaar en daarom staan de workshopgevers ook stil bij de indicaties. Wanneer is een injectie zinvol en wanneer niet? Wanneer doe je dit als huisarts zelf en wanneer verwijs je door? In deze workshop is er volop ruimte om vragen te stellen en te oefenen. Ben jij al bewust bekwaam?

6. Stikstof, crème of snijden? Samen beslissen aan de hand van de PA-uitslag

Bart Pelzer, huisarts
Peter Arnold, dermatoloog

Het biopt is juist afgenomen, de diagnose is gesteld: er is sprake van een (pre)maligne huidafwijking. Hoe beslis je samen wat de beste behandeling is voor de individuele patiënt? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden? Wat kan in de huisartspraktijk en wat hoort bij de dermatoloog? Een korte, op de praktijk gerichte samenvatting hoe de NHG-Standaard Verdachte huidafwijkingen toegepast wordt. Ook bijzonder geschikt voor specialisten ouderengeneeskunde!

7. ‘Alles Goed Thuis’- samenwerking tussen huisarts en  ambulant geriatrisch team

Marleen Koster, specialist ouderengeneeskunde, Opella
Jessica de Kort, huisarts

Kwetsbare ouderen blijven steeds langer thuis wonen, maar: gaat alles goed thuis? De huisarts speelt een belangrijke rol in de zorg voor deze ouderen, samen met andere betrokken zorgverleners in de eerste lijn. In geval van hoge complexiteit of behoefte aan (zorg)diagnostiek, kan de huisarts terecht bij het Ambulant Geriatrisch Team (AGT). In deze workshop wordt u meegenomen in de praktijk van alledag, zodat u zicht krijgt op de meerwaarde van goede samenwerking tussen huisarts en AGT. Ook wordt er aandacht besteed aan nieuwe ontwikkelingen, zoals rol van de SO als medebehandelaar.

8. Digitaal advies, zo gek nog niet

Anouk Cloïn, huisarts
Remy Bemelmans, internist

Bij twijfel over de diagnose, het beleid of ongerustheid bij de patiënt kan door de eerste lijn een meekijkconsult in de tweede lijn worden aangevraagd, een digitaal advies. Wat voor meekijkconsulten worden er in de praktijk aangevraagd? Wat leveren ze op? Werkt dit nu goed voor zowel aanvrager als geconsulteerde? Een huisarts die regelmatig meekijkconsulten aanvraagt en een internist die veel digitale adviezen beantwoordt nemen jullie mee aan de hand van een aantal voorbeelden. En zij dagen jullie uit om mee te denken over nieuwe mogelijkheden.

Aanmelden

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de Clinic. In het formulier kunt u ook uw voorkeur voor de workshops aangeven.

This portlet is not configured, or the settings are incorrect. Use "Edit Shared Settings" to select an application, or contact your administrator for assistance.
The form you are attempting to access is unavailable. Try again later, or contact a system administrator for assistance.
Loading...