Mini-Clinic 2022 op Wereld Huisartsen Dag

Op 19 mei organiseren we een mini-Clinic. Een mooie kans om elkaar na lange tijd weer echt te ontmoeten en in informele sfeer kennis te delen.

Tijdens de mini-Clinic gaan de workshopgevers vanuit verschillende invalshoeken en deskundigheden in op professionele acute zorg aan individuele patiënten. Zoals altijd is ook deze Clinic natuurlijk hét moment om uw eigen regionale, collegiale netwerk te verstevigen. Bijvoorbeeld tijdens de workshoprondes en het feestelijk afsluitende buffet.

Uiteraard organiseren we op de derde woensdag van november (16-11-22) weer de jaarlijkse ‘grote’ Clinic.

Datum, tijd en locatie van de mini-Clinic

  • Donderdag 19 mei 2022
  • 17:00 tot 21:00
  • Auditorium (bestemming 181, C-vleugel 2e verdieping)
  • Ziekenhuis Gelderse Vallei

Programma

Dit jaar is er weer volop ruimte om in 2 rondes workshops te volgen. U kunt kiezen uit 8 workshops

17:00 Inloop
17:15 Opening
17:30 Workshopronde 1
18:30 Workshopronde 2
19:30 Afsluitend diner 

Aan de hand van casussen passeert de fractuurgenezing de revue.
Hoe geneest bot? Wat is belangrijk in de acute fase? Wat zijn de vooruitzichten?
Het doel is inzicht verkrijgen in de verschillende manieren van behandeling van fracturen, van conservatief volgens Virtual Fracture Care (behandeling via een app, zonder poliklinische tussenkomst) tot acute damage control chirurgie met langdurige revalidatie.

Tomek Nosewicz, chirurg
Ton de Haan, huisarts

Het onderscheid tussen bijvoorbeeld een benigne verruca seborrhoïca en een maligne melanoom is niet altijd eenvoudig. De NHG Standaard Verdachte huidafwijkingen biedt houvast om hiertussen te differentiëren, maar is in de dagelijkse praktijk soms lastig uit te voeren. Deze workshop is een “opfriscursus” van de ‘live’-nascholing, die de vakgroep dermatologie de afgelopen jaren in regionale huisartspraktijken hierover gaf. Ook de eenvoud en het belang van juist biopteren wordt uitvoerig besproken en gedemonstreerd, dus specialisten ouderengeneeskunde zijn eveneens van harte welkom bij deze workshop!

Peter Arnold, dermatoloog
Hilde van der Poorte, huisarts

Die enkele patiënt die met thoracale klachten de huisarts of de huisartsenpost nog durft te bellen krijgt soms direct de ambulance voor de deur… De ambulance worstelt met de aanrijtijden door de ‘loze ritten’ en het ambulanceteam staat voor de keuze: thuis laten of meenemen? Is er nog wel een plaats voor de huisarts? Welke patiënt kan de huisarts verantwoord naar de praktijk laten komen of zelf bezoeken? Een reis langs de historie van triage en beslisregels naar de toekomst van de Troponine.

De workshopgevers zullen ingaan op verleden en toekomst.

Tom van Loenhout, interventiecardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate
Jan-Arie van Wijngaarden, kaderhuisarts spoedzorg

Er zijn vele verschillende oorzaken die leiden tot acute neurologische aandoeningen zoals plotselinge bewustzijnsdaling, verwardheid en uitvalsverschijnselen. Oorzaken kunnen zijn traumata, herseninfarcten en -bloedingen, infecties en intoxicaties. Acute neurologische aandoeningen zijn beangstigend voor de patiënt en zijn omgeving en zij zoeken veelal snel medische hulp via de huisarts of direct 112. In deze workshop bespreken wij op interactieve wijze een aantal acute neurologische casussen, te weten patiënten met een wegraking, acute hoofdpijn of verwardheid met koorts.

Martijn Smidt, neuroloog
Maarten van Campen, huisarts

Acute bedreigingen voor het opgroeiende kind, van ongelukjes tot benauwdheid en andere acute ziektebeelden. Welke aandoeningen en letsels kun je als huisarts zelf behandelen, wanneer stuur je in?

Tineke Oosterveld, SEH-arts
Maaike Groenewoudt, kaderhuisarts spoedzorg

Aan de hand van casuïstiek wordt besproken hoe in het verloop van toenemende kwetsbaarheid er vaak meerdere momenten zijn waarop een actieve houding van zorgverleners en samenwerking in de keten kunnen leiden tot het voorkomen van gesol met een patiënt. Met als doel de juiste zorg op de juiste plek. We bespreken welke patiënten thuishoren bij de geriater en welke beter bij de SOG of huisarts behandeld kunnen worden. Ook gaan we in op de wegen om een patiënt in de GRZ (geriatrische revalidatiezorg), ELV (eerstelijnsverblijf) of met gedwongen zorg thuis (via wet en dwang) te behandelen.

Nienke Golüke, geriater
Jolenta Vincent, huisarts
Ewout van Maurik, specialist ouderengeneeskunde
Patricia Wichink, klantadviseur Vilente

Een praktische workshop. Ga aan de slag en oefen ter plekke onder deskundige begeleiding van een plastisch chirurg en huisarts met het excideren van afwijkingen en sluiten van wonden. Wat doe je zelf en wanneer stuur je iemand door?

Esther Tilleman, plastisch chirurg
Maxim Tettelaar, huisarts

Patiënten die lang op de IC opgenomen zijn geweest, kunnen nog langere tijd klachten ervaren. Onder andere rond kracht, concentratie en psyche: het Post Intensive Care Syndroom. Deze groep patiënten wordt een paar maanden na ontslag eenmalig teruggezien op de nazorgpoli IC. Buiten het ziekenhuis is de huisarts weer de verantwoordelijke arts voor de verdere begeleiding. We nemen u mee in de reis van een sepsispatiënt: thuis-ziekenhuis-IC-verpleegafdeling-thuis. Waar lopen patiënt en familie tegenaan, hoe kunt u ze tot steun zijn?

Barbara Festen, intensivist
Gerdien Wijngaarden, thuiszorgverpleegkundige Icare

Aanmelden

Vul onderstaand formulier in om u aan te melden voor de mini-Clinic.

This portlet is not configured, or the settings are incorrect. Use "Edit Shared Settings" to select an application, or contact your administrator for assistance.
The form you are attempting to access is unavailable. Try again later, or contact a system administrator for assistance.
Loading...