Overgang van top tot teen

Kijk het webinar terug en bestel het boek Overgang van top tot teen.

Webinar

Tijdens het webinar belichtten een expertpanel en ervaringsdeskundigen hoe leefstijlinterventies op het gebied van voeding, bewegen en slaap, overgangsklachten kunnen verminderen. Tijdens het webinar vond ook de lancering plaats van het boek ‘Overgang van top tot teen’.

Expertpanel 

  • Myrthe Boss, neuroloog-somnoloog bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Ellen Hopman, gynaecoloog bij Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Hans Zwerver, sportarts bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en hoogleraar Sportgeneeskunde

Ervaringsdeskundigen

  • Mirjam van 't Veld, voorzitter raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei en auteur boek Overgang van top tot teen.
  • Marcelle Meesters, auteur boek Overgang van top tot teen.
Klik hier om het webinar terug te kijken
Experts en ervaringsdeskundigen van het webinar
Experts en ervaringsdeskundigen van het webinar
Experts en medisch specialisten die meeschreven aan het boek
Experts en medisch specialisten die meeschreven aan het boek

Het boek bestellen 

Voor dit boek spraken Mirjam van ’t Veld en Marcelle Meesters met verschillende experts en medisch specialisten over de overgang. Daardoor gebruiken ze de wetenschappelijke kennis als basis en leggen ze op heldere manier uit hoe de mechanismen in je lichaam werken. Welke symptomen vormen een risico voor je gezondheid? Hoe beïnvloedt de overgang je functioneren? Welke behandelingen zijn er? Wat kun je zelf doen aan je klachten? Een gezonde leefstijl helpt, daarom besteden ze veel aandacht aan voeding, beweging en slaap. 

Tips: gezond en fit de overgang door

Praat erover

De overgang is nog steeds een taboe. Doorbreek dat en praat erover. Zeg het op je werk als je een nacht slecht geslapen hebt of last hebt van een opvlieger. Dan is er meer begrip.

Beweeg voldoende

Genoeg bewegen vermindert klachten, maar zorgt er ook voor dat latere klachten en ziektes minder kans krijgen. Vaker wandelen of mild hardlopen is al effectief.

Eet minder

Vanaf de overgang heeft je lichaam minder calorieën nodig. Als je hetzelfde blijft eten, ligt overgewicht op de loer en die kilo’s raak je ook minder makkelijk kwijt.

Slaap goed

Goed slapen is essentieel voor je geest en je weerstand. Besteed aandacht aan een goed slaapritme, maar maak je niet te druk als je geregeld wakker wordt – dat is normaal. Draag ’s nachts een vochtopnemend shirt.

Gebruik glijmiddel

Doordat slijmvliezen droger worden, krijgen vrouwen soms pijn bij het vrijen. Dit kan impact hebben op het plezier in seks en op de relatie met je partner. Grijp gewoon naar glijmiddel.