U bevindt zich hier:   Voortplantingsgeneeskunde

Voortplantingsgeneeskunde

Bij onze polikliniek voortplantingsgeneeskunde (VPG) kunt u terecht met een onvervulde kinderwens. Ongewenste kinderloosheid kan een beladen en emotioneel onderwerp zijn. Dit vraagt om een zorgvuldige benadering. Onze polikliniek is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. U en uw partner worden door een klein team op professionele en persoonlijke wijze begeleid. Wij doen ons best voor uw maximale kans op zwangerschap.


Het team van voortplantingsgeneeskunde

Ons team bestaat uit twee gynaecologen, twee fertiliteitsartsen, een verpleegkundig specialist  en drie assistenten.  Ook horen een maatschappelijk werker en een medisch psycholoog bij onze polikliniek. Uiteraard zijn er mogelijkheden om te verwijzen naar andere zorgprofessionals en/of andere klinieken als er specifieke zorg nodig is. 


  


Vruchtbaarheidsproblemen

Van alle stellen die een actieve kinderwens hebben, krijgt 10 tot 15% te maken met vruchtbaarheidsstoornissen. Voor veel stellen betekent dit, dat zij na een jaar nog niet op de natuurlijke manier zwanger zijn geraakt. Uw huisarts kan u dan doorverwijzen. Bij een onregelmatige cyclus en het uitblijven van een zwangerschap kan de huisarts u al eerder verwijzen. 


Verwijzing via uw huisarts

U komt bij ons via uw huisarts of specialist. Deze zal u doorverwijzen als u na een jaar onbeschermde gemeenschap nog niet zwanger bent. Bij onze polikliniek doen we ons best om voor u zo snel mogelijk helder te krijgen:

  • Waarom u nog niet zwanger bent
  • Hoe groot uw kans is op een spontane zwangerschap
  • Of en hoe u kunt worden behandeld

Voorbereiding op eerste bezoek

Er wordt in overleg een afspraak gemaakt voor uw eerste bezoek. Bij het maken van de afspraak kijken we ook welke onderzoeken direct in gang gezet kunnen worden, zodat bij het eerste bezoek al uitslagen aanwezig zijn. In veel gevallen zullen we vragen om vooraf vragenlijsten in te vullen, zowel door man als vrouw.


Eerste bezoek

Bij het eerste bezoek wordt u beiden samen verwacht. Naast een vraaggesprek over uw situatie, worden ook de eventuele onderzoeksuitslagen besproken. Ook vindt er meestal lichamelijk onderzoek plaats bij de vrouw en soms ook bij de man. Tot slot wordt er een onderzoeksplan gemaakt.

Naast deze aandacht voor medische aspecten, wordt er ook gekeken of er begeleiding nodig is om uw leefstijl te verbeteren om gezond zwanger te worden. Tevens bekijken we of begeleiding wenselijk is door een maatschappelijk werker of psycholoog.


Freya Pluim voor fertiliteitszorg

Onze fertiliteitspoli heeft wederom de Freya Pluim ontvangen. Freya is de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Dit betekent dat onze zorg voldoet aan de hoge kwaliteitscriteria.
 

 

 


Meer informatie