U bevindt zich hier:   Radiologie

Radiologie (röntgen)

U wordt naar de afdeling radiologie doorverwezen door uw huisarts of een medisch specialist. Met behulp van beeldvormende technieken kan bijna iedere structuur van het lichaam in beeld worden gebracht. De meeste foto`s worden door een laborant gemaakt en door een radioloog beoordeeld. Andere onderzoeken en medische ingrepen worden door een radioloog uitgevoerd met assistentie van een laborant, zoals bijvoorbeeld onderzoeken van het maagdarmkanaal, puncties en angiografieën (bloedvatonderzoek en dotterbehandeling).


CT-scan

 

MRI-onderzoek

 
Bij een CT onderzoek worden met behulp van röntgenstralen dwarsdoorsneden van een gebied zichtbaar gemaakt.   Met behulp van een sterk magneetveld en radiogolven worden signalen in het lichaam opgewekt. Antennes vangen deze signalen op. Een computer vormt hiervan een beeld.
 

Echografie

 

Mammografie

 
Bij dit onderzoek worden organen met geluids-golven zichtbaar gemaakt . Dit kan middels een inwendige echografie (bij echografie van de prostaat) en een uitwendige echografie.   Bij een mammografie maakt de laborant foto’s van uw borsten. Van elke borst worden twee foto’s gemaakt. Voor deze foto’s is het nodig dat de borst goed wordt aangedrukt.