U bevindt zich hier:   Nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde

Op de afdeling nucleaire geneeskunde worden diagnostische onderzoeken gedaan met behulp van licht radioactieve stoffen. Er wordt onderzocht of een ziekte / afwijking aanwezig is. Indien dit het geval is kan de aard, plaats en de uitgebreidheid worden aangetoond.

Een nucleair onderzoekDe licht radioactieve stoffen kunnen worden geïnjecteerd, ingeademd of via voedsel worden toegediend, afhankelijk van het te onderzoeken orgaan. Een radioactieve stof kan aan een andere chemische stof gekoppeld worden. Hierdoor gaat de stof gericht naar een orgaan of orgaansysteem.


Onderzoek

Het onderzoek kan zittend of liggend gedaan worden. Een speciale camera (gammacamera) wordt zo dicht mogelijk tegen het te onderzoeken lichaamsdeel geplaatst.

Tijdens het onderzoek is het van belang dat de patiënt zo stil mogelijk ligt. Het merendeel van de onderzoeken wordt uitgevoerd door een medisch nucleair werker.

Sommige onderzoeken gebeuren onder de begeleiding van een nucleair geneeskundige met assistentie van een medisch nucleair werker zoals bijvoorbeeld bij een hartonderzoek.