U bevindt zich hier:   Pijncentrum

Pijncentrum

Wanneer u pijnklachten heeft die niet eenvoudig te behandelen zijn, kan uw huisarts of specialist u doorverwijzen naar het Pijncentrum Gelderse Vallei in Ede.

In ons pijncentrum werkt een team van anesthesiologen, pijnconsulenten, verpleegkundigen en doktersassistentes samen om u de best mogelijke zorg te bieden. Het pijncentrum beschikt over een eigen afdeling met faciliteiten zodat wij u snel en adequaat kunnen helpen.


Erkend Pijncentrum

Het Pijncentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede is een erkend pijncentrum. Dit betekent dat wij voldoen aan de normen die vastgesteld zijn door de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie met betrekking tot praktijkvoering en praktijkorganisatie van pijnklinieken.

Het pijncentrum maakt gebruik van een multidisciplinaire aanpak. Dit wil zeggen dat de pijnklacht vanuit verschillende invalshoeken bekeken wordt. U kunt dan denken aan eventuele betrokkenheid bij uw pijnklachten van anesthesiologen, revalidatieartsen, psychologen, neurologen en pijnconsulenten.


Pijnklachten

Pijn is een klacht die sterke invloed heeft op de kwaliteit van uw leven. Door pijn kunt u minder genieten en minder doen. U raakt vermoeid en moet uw (sociale) leven aanpassen. Pijn is een klacht die niet altijd zichtbaar, maar wel steeds aanwezig is.
Op het pijncentrum worden patiënten met een grote diversiteit aan pijnklachten gezien en behandeld. Te denken valt aan rugklachten, nekklachten, littekenpijn, dystrofie maar ook acute pijn zoals gordelroos en pijnklachten bij kanker.

Soms is het moeilijk pijn volledig weg te nemen. Het is van belang om de controle over het eigen leven (terug) te krijgen en om te leren hoe u in het dagelijks leven met de pijn om kunt gaan. Door een multidisciplinaire behandeling is het vaak mogelijk om de pijn te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.


Werkwijze

Tijdens uw eerste bezoek is het belangrijk dat u de arts precies vertelt wat er aan de hand is. U kunt hier thuis alvast over nadenken en zo nodig een en ander over uw klachten opschrijven en deze meenemen naar uw afspraak.

Uw anesthesioloog zal u vragen stellen over de beleving van uw pijn, zoals:

  • Hoe is de pijn ontstaan en wat is de aard van de pijn?
  • Wat is de plaats en de eventuele uitstraling van de pijn?

Verder is nog van belang dat u uw anesthesioloog vertelt over:

  • De behandelingen die u al hebt gehad en de resultaten ervan (dit geldt ook voor de alternatieve geneeswijzen).
  • Uw huidige gezondheidstoestand en eventuele overgevoeligheden.
  • Ziekten, operaties, eventuele zwangerschap en/of zwangerschapswensen.
  • Uw medicijngebruik: naam medicijn, aantal milligram en hoeveel per dag. U kunt eventueel een medicatielijst bij de apotheek opvragen.

Indien nodig zal uw anesthesioloog lichamelijk onderzoek verrichten.


Behandeladvies

Uw anesthesioloog geeft u advies over de beste vorm van behandeling voor uw klachten. U bepaalt samen met uw anesthesioloog het behandelplan.