U bevindt zich hier:   Gynaecologie

Gynaecologie, verloskunde & voortplantingsgeneeskunde

Het specialisme gynaecologie, verloskunde & voortplantingsgeneeskunde houdt zich bezig met vrouwenziektes, de zorg rond de zwangerschap en geboorte en vruchtbaarheidsproblemen.

Op de polikliniek staat u als patiënt centaal en willen wij u de beste medische zorg bieden. Daarom streeft ons team van specialisten, verloskundigen, verpleegkundigen en polikliniekassistenten ernaar om het contact op de polikliniek en kliniek zo prettig mogelijk te laten verlopen. Bij ons team kunt u, eventueel samen met uw partner, terecht voor advies, onderzoek, behandeling en controle op alle gebieden van gynaecologie, verloskunde en voortplantingsgeneeskunde.


Gynaecologie

Gynaecologie is de specialisatie in de geneeskunde die zich bezig houdt met de vrouwelijke geslachtsorganen en ziekten die daarmee samenhangen. Een arts die gespecialiseerd is in de gynaecologie wordt gynaecoloog of vrouwenarts genoemd.


Verloskunde

Verloskunde of obstetrie is de zorg die plaatsvindt vanaf het begin van de zwangerschap (prenatale zorg) tot en met de bevalling en het kraambed (de eerste 10 dagen na de bevalling). Gynaecologen zijn verantwoordelijk voor de begeleiding en controle van vrouwen met een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap en/of bevalling. Dit zijn soms risico’s die vooraf bekend zijn, zoals bij vrouwen die lijden aan diabetes of hoge bloeddruk. Sommige risico’s voor vrouwen of hun ongeboren kinderen ontstaan tijdens zwangerschap of bevalling, zoals een kind in stuitligging. Als de gynaecoloog de bevalling begeleidt, vindt deze altijd in het ziekenhuis plaats. Na de bevalling worden de meeste vrouwen voor verdere begeleiding in het kraambed thuis (terug)verwezen naar de verloskundige of verloskundig actieve huisarts.


Voortplantingsgeneeskunde

Voortplantingsgeneeskunde is de specialisatie in het onderzoeken en behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Van alle paren die een actieve kinderwens hebben, krijgt 10 tot 15% te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Voor veel stellen betekent dit dat zij na een jaar onbeschermd seksueel contact nog niet op de natuurlijke manier zwanger zijn geraakt.  Men spreek dan van verminderde vruchtbaarheid of subfertiliteit. Lukt zwanger worden niet? Op onze polikliniek fertiliteit zijn alle mensen met een kinderwens welkom.