Hickman katheter

De Hickman katheter wordt vaak tussen het sleutelbeen en de tepellijn via de huid ingebracht. De katheter loopt een aantal centimeters onder de huid voordat het in het bloedvat terecht komt. Het is ongeveer 70 centimeter lang. Na het inbrengen zit de katheter voor een deel buiten en voor een deel in het lichaam.


Cuff

Van het deel van de katheter in het lichaam loopt een stukje eerst onder de huid door. Dat deel is een verdikking van wit sponsachtig materiaal. Dit heet de cuff. Deze cuff groeit vast in de huid. Daardoor blijft de katheter op zijn plaats en kunnen er geen bacteriën in het lichaam komen. Een stukje voorbij de cuff gaat de katheter een groot bloedvat in. Dit is net onder het sleutelbeen en net boven de long.

Plaatsing van de Hickman katheter

Voorbereiding

De Hickman katheter kan worden geplaatst tijdens opname of poliklinisch. Tot 6 uur voor de ingreep mag de patiënt nog eten. Vanaf 2 uur voor de ingreep mag de patiënt alleen nog heldere vloeistoffen drinken.

De plaatsing

Op de dag van de ingreep geeft een verpleegkundige uitleg over het verloop van de dag. Het inbrengen van de Hickman katheter gebeurt onder een roesje op de operatiekamer. De chirurg maakt 2 kleine sneetjes. Via het ene sneetje wordt de katheter in het bloedvat gebracht. Via het andere sneetje wordt de katheter naar buiten geleid. De ingreep duurt meestal een half uur tot een uur.

Na de plaatsing

Na het inbrengen van de Hickman katheter wordt een longfoto gemaakt om te kijken of de katheter goed ligt. En of er geen klaplong is ontstaan door het aanprikken van het longvlies.

Na het plaatsen van de katheter zijn er 2 wondjes. Enkele hechtingen houden de wondjes dicht en de katheter op zijn plaats.

Zit er een doorzichtige pleister op de insteekplaats? Dan is douchen direct toegestaan. Zo niet, dan mag dat na 48 uur. Het advies is om 2 weken rustig aan te doen. Hierdoor krijgt de wond rust en kan zo genezen. Als alles goed verloopt, volgt ontslag binnen een paar uur. De patiënt krijgt een vervolgafspraak voor het verwijderen van de hechtingen.

Verzorging van de Hickman katheter

Bij gebruik van de Hickman katheter is een goede verzorging essentieel om complicaties te voorkomen. Was de handen goed vóór de verzorging van de wondjes. Hanteer bij de verzorging de richtlijnen van het TPV-centrum waar de patiënt in behandeling is, of de richtlijnen van de eigen thuiszorgorganisatie.

Inbrengplaats

Desinfecteer de inbrengplaats dagelijks met chloorhexidine 0,5% in alcohol 70% en een steriel gaasje. Inspecteer het wondje op tekenen van infectie of irritatie (roodheid, warmte, jeuk, vocht of pus, bijzondere pijn of wanneer deze drukgevoelig is).

Ziet u tekenen van infectie: roodheid, pus, vocht en verdikking van de huid rondom de insteekopening? Controleer dan of u koorts heeft. Breng een steriel gaasje aan op het wondje en plak dit vast. De hechtingen kunnen er na ongeveer 1 week uit.

Insteekplaats

Controleer de insteekplaats regelmatig om complicaties voor te zijn. Controleer de doorzichtige pleister op de insteekplaats elke dag op tekenen van infectie of irritatie. Zoals roodheid, warmte, jeuk, vocht of pus, bijzondere pijn of wanneer deze drukgevoelig is. Ziet u tekenen van infectie: roodheid, pus, vocht en verdikking van de huid rondom de insteekopening? Controleer dan of u koorts heeft.

Verwissel de pleister 1 keer per 72 uur en desinfecteer de insteekplaats met chloorhexidine 0,5% in alcohol 70% en een steriel gaasje. Bij jeuk, irritatie, pijn of lekkage van bloed moet de pleister eerder worden verwisseld. De hechtingen van de insteekplaats mogen na ongeveer 3 weken worden verwijderd, mits de cuff goed is ingegroeid. Zo kan de katheter niet gaan schuiven.

Aandachtspunten Hickman katheter

Er zijn een aantal punten waarop gelet moet worden:

  • wanneer de cuff zichtbaar wordt, schuift de katheter naar buiten. De cuff ziet er na inbrengen vaak wat roze/geel uit. Probeer in geen geval de katheter terug te schuiven. Fixeer de katheter met een extra stuk pleister op de borst. Neem de eerstvolgende werkdag contact op met het ziekenhuis
  • zwemmen en baden kan alleen wanneer de Hickman katheter volledig is bedekt met een doorzichtige pleister. Het is niet toegestaan in open water te zwemmen