Hickman katheter

De Hickman katheter is een getunnelde katheter en wordt vaak tussen het sleutelbeen en de tepellijn via de huid ingebracht. De katheter loopt een aantal centimeters onder de huid (de tunnel) voordat het in het bloedvat terecht komt. Het is ongeveer 70 centimeter lang. Na het inbrengen zit de katheter voor een deel buiten en voor een deel in het lichaam.


Cuff

Van het deel van de katheter in het lichaam loopt een stukje eerst onder de huid door. Dat deel is een verdikking van wit sponsachtig materiaal. Dit heet de cuff. Deze cuff groeit vast in de huid. Daardoor blijft de katheter op zijn plaats en kunnen er geen bacteriën in het lichaam komen. Een stukje voorbij de cuff gaat de katheter een groot bloedvat in. Dit is net onder het sleutelbeen en net boven de long.

Plaatsing van de Hickman katheter

De Hickman katheter wordt geplaatst tijdens een ziekenhuisopname of poliklinisch. Tot 6 uur voor de ingreep mag een patiënt nog eten. Tot 2 uur voor de ingreep mag een patiënt alleen nog heldere vloeistoffen drinken.


Op de dag van de ingreep geeft een verpleegkundige uitleg over het verloop van de dag. Het inbrengen van de Hickman katheter gebeurt onder een roesje op de operatiekamer. De chirurg maakt 2 kleine sneetjes. Via de ene snee wordt de katheter in het bloedvat gebracht. Via de andere snee wordt de katheter naar buiten geleid. De ingreep duurt meestal een half uur tot een uur.


Na het inbrengen van de Hickman katheter wordt een longfoto gemaakt voor controle van de positie van de katheter en of  geen complicatie is ontstaan aan het longvlies.

Na het plaatsen van de katheter zijn er 2 wondjes. Enkele hechtingen houden de wondjes dicht en de katheter op zijn plaats.

Zit er een doorzichtige pleister op de insteekplaats? Dan is douchen direct toegestaan. Zo niet, dan mag dat na 48 uur. Het advies is om 3 weken rustig aan te doen. Hierdoor krijgt de wond rust en kan zo genezen. Als alles goed verloopt, volgt ontslag binnen een paar uur. Er wordt een vervolgafspraak meegegeven voor het verwijderen van de hechtingen.


Verzorging van de Hickman katheter

Bij gebruik van de Hickman katheter is een goede verzorging essentieel om complicaties te voorkomen. Was de handen goed vóór de verzorging van de wondjes. Hanteer bij de verzorging de richtlijnen van het TPV-centrum waar een patiënt in behandeling is, of de richtlijnen van de eigen thuiszorgorganisatie.


 • bij een schone insteekopening wordt een transparante pleister gebruikt. Deze wordt 1 x per week verwisseld, eerder wisselen als: de pleister los gaat zitten, de pleister zichtbaar vies is of de pleister vochtig is
 • hiervoor dient u strikt steriel te werk te gaan om infectie te voorkomen
 • handen schoonmaken met desinfectie voor handen
 • gebruik steriele handschoenen bij de verzorging, houd het protocol aan
 • na het verwijderen van de pleister wordt de insteekplaats gereinigd met Chloorhexidine 0,5% in 70% alcohol en een steriel gaasje en wordt er een nieuwe pleister aangebracht

 • steriel splitgazen en 10x10cm steriele gazen gebruiken + tape, deze wordt 1 x per dag verwisseld
 • hiervoor dient u strikt steriel te werk te gaan om infectie te voorkomen
 • handen schoonmaken met desinfectie voor handen
 • gebruik steriele handschoenen bij de verzorging, houd het protocol aan
 • na het verwijderen van de gazen wordt de insteekplaats gereinigd met Chloorhexidine 0,5% in 70% alcohol en een steriel gaasje
 • nieuwe splitgazen en 10x0 gazen worden aangebracht
 • de hechtingen van de insteekplaats mogen na ongeveer 3 weken worden verwijderd, mits de cuff goed is ingegroeid. Zo kan de katheter niet gaan schuiven

Let op: inspecteer het wondje op tekenen van infectie of irritatie (roodheid, warmte, jeuk, vocht of pus, bijzondere pijn of wanneer deze drukgevoelig is). Neem bij koorts of bovengenoemde klachten contact op met de verpleegkundig consulent voeding.

De inbrengplaats wordt dagelijks gedesinfecteerd met chloorhexidine 0,5% in alcohol 70% en een steriel gaas.

Inspecteer het wondje op tekenen van infectie of irritatie (roodheid, warmte, jeuk, vocht of pus, bijzondere pijn of wanneer deze drukgevoelig is). Bij tekenen van infectie: roodheid, pus, vocht en verdikking van de huid rondom de insteekopening? Controleer dan of een patiënt koorts heeft en neem direct contact op met de hoofdbehandelaar.

Aandachtspunten Hickman katheter

 • wanneer de cuff zichtbaar wordt, schuift de katheter naar buiten. De cuff ziet er na inbrengen vaak wat roze/geel uit. Probeer in geen geval de katheter terug te schuiven. Fixeer de katheter met een extra stuk pleister op de borst. Neem de eerstvolgende dag contact op met het ziekenhuis.
 • zwemmen en baden kan alleen wanneer de Hickman katheter volledig is bedekt met een doorzichtige pleister. Het is niet toegestaan in open water te zwemmen.