PICC lijn

PICC staat voor Perifeer Ingebracht Centrale Catheter. Dit is een dun flexibel slangetje dat wordt ingebracht in een ader in bij voorkeur rechter bovenarm. Door het slangetje op te schuiven komt het einde van het slangetje, de tip, in een van de grotere aders net boven het hart.


Voorbereiding PICC lijn

De PICC lijn kan worden geplaatst tijdens opname of poliklinisch. De patiënt hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep.

Plaatsing PICC lijn

De chirurg brengt de PICC lijn onder lokale verdoving in. De plaatsing duurt ongeveer 30 minuten. Daarna wordt een röntgenfoto gemaakt om te controleren of de katheter op de juiste plaats zit.

Verzorging PICC lijn

24 uur na plaatsing wordt het verband verwisseld. Verwissel de transparante pleister en bionecteur 1 keer per week. De fixatiepleister moet 1 keer per 2 weken worden vervangen, zo nodig eerder bij vervuiling of loslaten.

Controleer dagelijks de insteekopening op roodheid of afscheiding uit de insteekopening. Doe dit door de pleister heen. Ziet u tekenen van infectie: roodheid, pus, vocht en verdikking van de huid rondom de insteekopening? Controleer dan of u koorts heeft.

Aandachtspunten PICC lijn

Er zijn een aantal punten waarop gelet moet worden:

  • bloeddruk moet worden gemeten aan de arm waar geen katheter inzit
  • laat geen bloed prikken in de arm waar de katheter inzit
  • douchen is toegestaan, mits de insteekopening is beschermd tegen vocht. Gebruik bijvoorbeeld huishoudfolie
  • baden, zwemmen en sauna bezoek wordt afgeraden
  • gebruik de arm van de PICC lijn normaal, maar overbelast de arm niet
  • duw de PICC lijn NIET zelf terug als deze deels naar buiten komt. Plak de lijn vast met een pleister en neem contact op met het ziekenhuis