Drinkvoeding

Als het niet lukt om voldoende te eten, kan drinkvoeding helpen. Drinkvoeding is kant-en-klare vloeibare voeding. Het bevat veel calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Drinkvoeding wordt gebruikt als aanvulling op de voeding of als volledige voeding.

Het belang van goede voeding

Goede voeding is erg belangrijk in perioden van ziekte of herstel. Bij ziekte of na een operatie is de eiwit- en energiebehoefte verhoogd. Eten tijdens ziekte of na een operatie is soms moeilijk. Bijvoorbeeld door gebrek aan eetlust, misselijkheid, smaakverlies of een vol gevoel. Hierdoor loopt u risico dat u niet voldoende energie en voedingsstoffen binnen krijgt om in een goede conditie te blijven.

Dieetpreparaten (zoals drinkvoeding en modules) kunnen helpen ondervoeding te voorkomen. Is er al sprake van ondervoeding? Dieetpreparaten kunnen helpen de voedingstoestand te verbeteren.

Een goede voedingstoestand is belangrijk om zo goed mogelijk in conditie te blijven, het herstel te bevorderen en de kans op complicaties te verminderen.

Soorten drinkvoeding

Er zijn allerlei soorten drinkvoeding: in flesjes, bekers of bakjes. Op basis van melk, yoghurt, sap of soep. Ook zijn er verdikte drinkvoedingen, ziektespecifieke drinkvoedingen en drinkvoedingen speciaal voor kinderen.

Hoeveel drinkvoeding?

Hoeveel drinkvoeding u moet krijgen, hangt onder meer af van geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en ziekte. De behoefte aan voedingsstoffen verschilt per persoon. De ene persoon heeft bijvoorbeeld meer energie nodig, terwijl de ander meer eiwit nodig heeft. Er zijn daarom verschillende soorten drinkvoedingen met verschillende hoeveelheden energie en/of eiwit. De diëtist bekijkt welke drinkvoeding het beste gebruikt kan worden en in welke hoeveelheid.