Parenterale voeding

Parenterale voeding is voeding die via een soort infuus rechtstreeks in de bloedbaan komt.

Er wordt een dun slangetje geplaatst in een groot bloedvat. Parenteraal betekent: buiten het maag-darmkanaal om.

Samenstelling parenterale voeding

Parenterale voeding bevat alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Zoals energie, eiwit, vet en koolhydraten, vocht, vitamines en mineralen. Het wordt daarom ook wel totale parenterale voeding (TPV) genoemd. Er zijn verschillende soorten parenterale voedingen:

  • losse voedingscomponenten: vet, aminozuren en/of glucose worden in aparte verpakkingen geleverd
  • samengestelde kant-en-klare voedingen (de 2- en 3-compartiment zakken). Deze worden in principe in de thuissituatie gebruikt

Ook de samenstelling van de parenterale voeding verschilt. De verschillen zitten onder andere in de hoeveelheid eiwit, energie, vocht, de aan- of afwezigheid van elektrolyten of de soort vet. Vitamines en spoorelementen moeten apart worden toegevoegd.

Wanneer parenterale voeding?

Soms kan de darm via gewone voeding of sondevoeding niet voldoende voedingsstoffen en/of vocht opnemen. Dan kunt u parenterale voeding krijgen. Dit kan ondervoeding voorkomen. Parenterale voeding wordt gebruikt als volledige voeding of als aanvullende voeding. Totale parenterale voeding wordt alleen gegeven als enterale (sonde)voeding niet mogelijk is. Enterale voeding komt het meest overeen met de normale (fysiologische) manier van eten en drinken. Het heeft minder kans op het ontstaan van complicaties, is minder zorgintensief en goedkoper dan parenterale voeding. Alléén als dit niet mogelijk is, is totale parenterale voeding (TPV) een optie.

Indicaties voor parenterale voeding

De diëtist beoordeelt in overleg met de voedingsverpleegkundige en arts wanneer u parenterale voeding moet krijgen. Indicaties kunnen zijn:

  • onvoldoende opnamecapaciteit van de darm. Bijvoorbeeld bij een short bowel, nadat een groot gedeelte van de darm is verwijderd of als gevolg van bestralingsenteritis
  • ernstige passageklachten van het maag-darmkanaal. Bijvoorbeeld bij een ileus, obstructie of fistel

Advies door diëtist

De diëtist adviseert over de juiste soort, hoeveelheid en opbouw van parenterale voeding. De keuze wordt gemaakt op basis van de berekende voedingsbehoefte en medische diagnose. De samenstelling van de parenterale voeding, het aantal voedingen per week en de tijdsduur van toedienen kan voor iedereen verschillend zijn.

Opbouw van parenterale voeding

Waren er tot aan het starten van de parenterale voeding geen problemen met de voeding? Dan kunt u in principe gelijk de volledig benodigde hoeveelheid parenterale voeding krijgen. Heeft u langere tijd (vrijwel) geen voeding gebruikt? Dan is er risico op het refeeding syndroom. De parenterale voeding moet dan langzaam worden opgebouwd.  Ook zijn aanvullende controles nodig.