Aandachtspunten

Bij parenterale voeding moet op een aantal punten goed worden gelet.

Bloedwaarden

Diverse bloedwaarden moeten goed worden gecontroleerd. Voor ontslag maakt het voedingsteam daarover afspraken. In de thuissituatie doet de trombosedienst meestal de bloedafname.

Stabiel gewicht

Het is raadzaam om thuis 1 keer per week te wegen. Als het gewicht minimaal hetzelfde blijft, is de hoeveelheid voeding en vocht voldoende. Maar stijgt of daalt het gewicht meer dan verwacht? Neem dan contact op met de voedingsverpleegkundige van het voedingsteam of met de diëtist.

Voldoende urine

De urine is een goede graadmeter voor de vochtbehoefte. Per dag is een urineproductie van 1 liter of meer normaal. Is de hoeveelheid urine minder of is de urine donker gekleurd? Dan is de kans groot dat de hoeveelheid vocht niet voldoende is. Neem in dat geval contact op met de voedingsverpleegkundige van het voedingsteam of met de diëtist.

Mondverzorging

Door verminderde kauwactiviteit en speekselafvloed is de kans op ontstekingen en irritaties in de mond groter. Wordt er naast de parenterale voeding geen andere voeding gebruikt? Dan moet de mond extra worden gecontroleerd en verzorgd. Tanden en tong moeten minimaal 3 keer per dag worden gepoetst. Kauwgom of het opzuigen van een zuurtje bevorderen de speekselafvloed.

Eten

Parenterale voeding wordt gebruikt als volledige voeding of als aanvullende voeding. De indicatie voor de parenterale voeding bepaalt hoe lang parenterale voeding gebruikt moet worden en of u wel of niet mag eten naast de parenterale voeding.

Hygiëne en bewaaradvies

Goede hygiëne is heel belangrijk. De voeding in de zak, het toedieningssysteem en de katheter zijn namelijk gevoelig voor groei van bacteriën. Parenterale voeding waaraan vitamines, mineralen en eventueel elektrolyten zijn toegevoegd, moeten in de koelkast worden bewaard. Het inlopen van de voeding moet op kamertemperatuur gebeuren. Daarom moet de voeding 6 uur vóór toediening uit de koelkast worden gehaald. Zakken parenterale voeding zonder toevoegingen kunnen buiten de koelkast worden bewaard, op een koele en donkere plaats.