Soorten sondevoeding

Sondevoeding is beschikbaar in veel verschillende soorten.

De soorten sondevoeding zijn op 2 manieren te onderscheiden:

  • vorm van voedingsstoffen
  • samenstelling, zoals hoeveelheid energie, eiwit of vitamines en mineralen

Vorm

De voedingsstoffen in de sondevoeding kunnen in groot moleculaire vorm en in klein moleculaire vorm voorkomen. Polymere sondevoedingen bevatten eiwit, vet en koolhydraten in groot moleculaire vorm. Deze voeding wordt gegeven bij een normale vertering en absorptie van voedingsstoffen. Het komt qua vorm het meest overeen met gewone voeding. Oligomere en monomere sondevoedingen bevatten eiwit, vet en koolhydraten in klein moleculaire vorm ('geheel of gedeeltelijk voorverteerd'). Deze voeding wordt gegeven wanneer de vertering en/of resorptie ernstig is gestoord.

Samenstelling

De verschillen zitten in de hoeveelheid eiwit, energie, vocht en de aan- of afwezigheid van voedingsvezels. Daarnaast zijn er een aantal ziektespecifieke sondevoedingen. In principe moet worden gekozen voor een sondevoeding die zo veel mogelijk op de gewone voeding lijkt. Dat betekent dus een sondevoeding met voedingsvezels.

Er is ook verschil in de hoeveelheid vitamines en mineralen die aan de sondevoeding is toegevoegd. De behoefte van kinderen aan vitamines en mineralen is anders dan die van volwassenen. Ten slotte kan de onderliggende diagnose bepalend zijn voor de keuze.

Smaak

De smaak van sondevoeding is melkachtig. De toegevoegde vitamines en mineralen geven een wat bittere bijsmaak. Omdat sondevoeding rechtstreeks in de maag of darmen komt, merkt de patiënt daar weinig van. Alleen bij oprispingen kan de sondevoeding een weeïge smaak veroorzaken.

Overzicht soorten sondevoeding

Er zijn sondevoedingen verkrijgbaar van 7 bedrijven. Bekijk het overzicht van vergelijkbare soorten sondevoeding (pdf, 177KB). Voor specifieke informatie kunt u terecht op de websites van de betreffende bedrijven.