Alles weten over het bevolkingsonderzoek darmkanker?

08 November 2018

Op 28 november organiseert Ziekenhuis Gelderse Vallei een informatiebijeenkomst over darmkanker in het ziekenhuis. De maag-, darm- en leverarts, chirurg, verpleegkundig specialist en fysiotherapeut belichten dan het bevolkingsonderzoek darmkanker, de behandelingsmogelijkheden van darmkanker en de rol van voeding en bewegen hierbij.

Programma

Professionals van Ziekenhuis Gelderse Vallei houden presentaties over verschillende onderwerpen. De MDL-arts geeft informatie over het bevolkingsonderzoek darmkanker, het waarom en de doelgroep. De (darm)chirurg vertelt over de sneldiagnostiek (onderzoek en uitslag op 1 dag) en de behandelingsmogelijkheden. De verpleegkundig specialist belicht het zorgpad darmkanker en de ervaringen van patiënten. Tenslotte gaat de fysiotherapeut in op het belang van beweging bij darmkanker. Op deze informatieavond is speciaal tijd ingeruimd voor het stellen van vragen aan de deskundigen van het ziekenhuis.

Voor wie

Heeft u al een oproep voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen? Of bent u geïnteresseerd in hoe dit onderzoek en de behandeling van darmkanker verloopt? Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom. Ziekenhuis Gelderse Vallei organiseert deze bijeenkomst ook in andere plaatsen. De avonden die in Barneveld en Veenendaal zijn gehouden waren een groot succes.

Wanneer en waar

De avond is op woensdag 28 november 2018, van 19.00 uur – 20.30 uur in personeelsrestaurant de Verbinding van Ziekenhuis Gelderse Vallei aan de Willy Brandtlaan 10, in Ede. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via www.geldersevallei.nl/informatiebijeenkomstede.

Darmkanker

Jaarlijks krijgen meer dan 13.500 patiënten en hun naasten te maken met darmkanker. Meer dan 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van de ziekte. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen.

Bevolkingsonderzoek

Met het bevolkingsonderzoek kan een voorstadium van darmkanker worden gevonden. Het behandelen hiervan kan darmkanker voorkomen. Darmkanker kan door het bevolkingsonderzoek ook in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt thuis een uitnodiging en testmateriaal toegestuurd. Dit gaat gefaseerd: ieder jaar zijn er andere geboortejaren aan de beurt. Dit jaar worden de mensen die geboren zijn in 1959, 1961 en 1963 voor het eerst opgeroepen. Zij krijgen testmateriaal waarmee men een klein beetje ontlasting opstuurt dat vervolgens in het laboratorium wordt onderzocht.

Oncologische zorg A.R.T.Z.

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt ook deel uit van de Alliantie Regionale Top Zorg (A.R.T.Z). In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei bij elkaar gebracht. In de samenwerking delen gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar, met als doel de oncologische zorg in Gelderland verder te verbeteren.

Nieuwsoverzicht