Efficiëntere zorg door slimme meting

19 July 2018

Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt vanaf vandaag met een slimme meting bij patiënten die opgenomen zijn. Bij de dagelijkse controles die een patiënt krijgt, worden de bloeddruk-, hartslag- en zuurstofwaarden in het bloed via wifi verzonden naar het persoonlijk medisch dossier. Medisch specialisten en zorgprofessionals beschikken daardoor altijd over de meest up-to-date gegevens en kunnen sneller handelen.

De invoering van deze slimme meting is een van de eerste maatregelen die het ziekenhuis treft naar aanleiding van de landelijke actie ‘(Ont)Regel de Zorg’. Voorzitter raad van bestuur Mirjam van ’t Veld startte een inventarisatie onder medewerkers met de vraag hoe het ziekenhuis de zorg patiëntvriendelijker kan maken en het werkplezier kan vergroten door onnodige administratieve handelingen te schrappen. Veel zorgprofessionals reageerden op de oproep. Mirjam van ’t Veld vertelt overtuigd: ‘Patiëntveiligheid staat altijd voorop. Maar als het ons lukt om overbodige handelingen te schrappen en slimmer te werken met gebruik van technische mogelijkheden dan levert dat meer kostbare tijd op voor onze patiënten, betere zorg en meer werkplezier.’

Slimme meting

Op de afdelingen chirurgie/buik/oncologie, maag-, darm- en leverziekten en oncologie scannen zorgprofessionals met een handscanner het polsbandje dat patiënten dragen. De gemeten waarden worden door middel van wifi direct beveiligd naar het medisch dossier verstuurd. Zo worden patiënt- en meetgegevens aan elkaar gekoppeld. Zorgprofessionals krijgen meer tijd voor relevante zorg doordat zij niet handmatig de meldingen in het elektronisch dossier hoeven te typen. De bloeddruk-, hartslag- en zuurstofwaarden in het bloed staan direct in het systeem. Dit is minder foutgevoelig dan handmatig overnemen en het tijdstip van meten is direct vastgelegd. Op zeer korte termijn worden van alle opgenomen patiënten de uitkomsten van deze dagelijkse controles via wifi naar het dossier verstuurd.

Nieuwsoverzicht