Enthousiasme en waardering tijdens wetenschapsavond

07 June 2019

Het wetenschapsbureau organiseert samen met de Commissie Wetenschap jaarlijks een wetenschapsavond. Op deze avond kunnen medewerkers van ons ziekenhuis resultaten van hun onderzoek presenteren. Het doel van deze avond is om collega’s en andere belangstellenden te laten zien wat er op het gebied van wetenschappelijk onderzoek in huis wordt gedaan.

Dinsdag 4 juni 2019 vond de ZGV wetenschapsavond plaats, georganiseerd door het wetenschapsbureau en de Commissie Wetenschap: een inspirerende en leerzame avond! Meer dan 70 geïnteresseerden kwamen, onder het genot van een Indische rijsttafel, luisteren naar de 8 sprekers die een kijkje gaven in de keuken van hun onderzoek.

Sprekers uit verschillende disciplines

De sprekers kwamen uit verschillende disciplines. Arnold Baars, internist-oncoloog, sprak over het boeiende maar complexe vraagstuk hoe toxiciteit en ernstige bijwerkingen van kankertherapie voorkomen kan worden. Arthur van Zanten, internist-intensivist, hield een bevlogen verhaal over de relevantie van onverwachte of negatieve studieresultaten. Onze functionaris gegevensbescherming en expert op het gebied van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, Hans Meulenkamp, heeft het publiek een beetje meer wegwijs gemaakt in de wereld van de privacyregels en datalekken.

De vraag of praktijkonderzoek wel wetenschappelijk is, is toegelicht door Harm van Noort, verplegingswetenschapper en promovendus. Hij liet aan de hand van zijn mondzorgonderzoek zien dat praktijkgericht onderzoek door HBO-professionals zeker bijdraagt aan innovatieve persoonsgerichte zorg aan onze patiënten. Laila van der Heijden, kinderarts in opleiding, is op 7 mei gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit en heeft ons een kijkje gegeven achter de deuren van haar interessante onderzoek naar overgewicht bij kinderen. Hoe kan sepsis herkend worden op de huisartsenpost? Feike Loots, arts-assistent SEH en promovendus, sprak over de urgentie om een eenvoudige klinische beslisregel voor de herkenning van sepsis door huisartsen te ontwikkelen om zo onnodige verwijzingen te voorkomen en op tijd tot eventuele behandeling over te gaan.

Uitreiking onderzoekssubsidies

Een hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de onderzoekssubsidies die dit jaar door de raad van bestuur beschikbaar zijn gesteld. Uit 10 ingediende onderzoeksvoorstellen zijn 2 winnaars gekozen. Arjen Hakbijl benadrukte het belang van een goed wetenschappelijk klimaat voor Ziekenhuis Gelderse Vallei en prees de kwaliteit van de ingediende aanvragen. Een daarvan was van Nynke Rauwerda, klinisch psycholoog-somnoloog, die €50.000,- heeft gewonnen voor haar onderzoek naar de behandeling van chronische slapeloosheid bij patiënten met een medische aandoening door middel van. cognitieve gedragstherapie in vergelijking met medicatie. Ook Ellen Oosting kreeg een subsidie voor haar onderzoek naar de effectiviteit van een gecombineerde preoperatieve voedings- en beweeginterventie bij patiënten met sarcopene obesitas die een heup- of knieprothese krijgen. Gefeliciteerd!

Kortom, een zeer geslaagde avond waarin weer is bewezen dat we trots kunnen zijn op het veelzijdige wetenschappelijke onderzoek in ons ziekenhuis!

Nieuwsoverzicht