Freestyle Libre in basispakket diabetespatiënten

18 December 2019

Heel goed nieuws voor patiënten met diabetes type 1 en type 2 met een intensieve insulinebehandeling. De Freestyle Libre komt in het basispakket voor mensen met diabetes type 1 en 2 die afhankelijk zijn van een intensieve insulinetherapie. Het Zorginstituut Nederland maakte dit deze week bekend.

De glucosesensor Freestyle Libre waarmee diabetespatiënten hun glucose kunnen meten, worden voortaan voor een grote groep diabetici vanuit het basispakket vergoed. Dit systeem meet via een sensor op de bovenarm de glucose. Diabetespatiënten hoeven zo niet meer in hun vinger te prikken om hun glucose te meten. En bovendien krijgen ze via de Freestyle Libre een veel completer beeld van hun waardes.

Veilig gebruik

Het gebruik van een sensor wordt nu voor veel meer patiënten mogelijk. De zorgverzekeraar stelt de eis dat vooraf een scholing (workshop of e-learning) wordt gevolgd. Deze scholing is belangrijk om op een veilige en goede manier de sensor te gebruiken en gegevens te interpreteren.

Bent u diabetespatiënt?

Heeft u type 1 of 2 diabetes en spuit u 4 keer per dag insuline of heeft u een insulinepomp en bepaalt u minstens 4 keer per dag glucose? En bent u onder behandeling van een internist in Ziekenhuis Gelderse Vallei? Dan komt u in aanmerking voor het volgen van de scholing en aanvraag van de vergoeding voor het gebruik van een sensor. Patiënten die al een sensor gebruiken en de scholing al hebben gevolgd, kunnen direct een aanvraag tot vergoeding indienen.

Scholing en aanvraag

Wij zijn druk bezig met het regelen van de machtigingen waarmee u de sensor vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar en het organiseren van de scholing. We doen ons uiterste best iedereen zo snel mogelijk te helpen.

Eind deze week vindt u op de pagina van de diabetespolikliniek hoe u de scholing kunt volgen en/of de machtiging kunt regelen.

Meer informatie

Meer informatie? Lees de berichtgeving van:

En bekijk de video van Zorginstituut

Nieuwsoverzicht