Help jij het advance care planning project aan de NIAZ jaarprijs?

03 January 2020

Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft alle aangesloten Vlaamse en Nederlandse zorginstellingen uitgenodigd om hun beste voorbeeld op het gebied van persoonsgerichte zorg in te zenden voor de NIAZ Jaarprijs 2020. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft het ACP project voorgedragen voor deze prijs. Vanaf vandaag is het mogelijk om dit project naar de finale te stemmen.

Advance care planning (ACP) gesprekken

In Ziekenhuis Gelderse Vallei streven we naar goede en op maat gerichte zorg. Om dit waar te maken gaan we in gesprek met kwetsbare patiënten over toekomstige behandelkeuzes. Deze gesprekken worden ook wel advance care planning (ACP) of vroegtijdige zorgplanning gesprekken genoemd en vinden plaats op de polikliniek. Het doel van deze gesprekken is om gezamenlijke besluitvorming over de behandelwensen in de laatste levensfase te stimuleren.

Sinds 2019 worden ACP gesprekken structureel aangeboden op meerdere poliklinieken, de invoering hiervan is uniek. De patiënt ontvangt van te voren een gesprekvoorbereiding en tijdens de gesprekken gaan behandelend arts, gespecialiseerd verpleegkundige, patiënt en naasten met elkaar in gesprek. Hierbij wordt rekening gehouden met mogelijk (spoed)situaties waarin de patiënt zelf niet meer in staat is om aan te geven welke behandelwens er is. Dit helpt patiënten hun eigen behandelwensen te formuleren, te bespreken met naasten en betrokken zorgverleners en op deze manier de regie te behouden.

Stemmen

Stem jij het ACP project naar de finale van de NIAZ jaarprijs? Breng hier je stem uit. 

Finale

In totaal zullen er 10 finalisten zijn. 5 finalisten komen uit de publieke stemronde en er worden 5 finalisten aangewezen door een vakjury. Een jury van patiënten/cliënten bepaalt uiteindelijk de Top 3, tijdens de NIAZ Jaarprijs-dag op 12 maart 2020.

Nieuwsoverzicht