Inloopmiddag over zout, nieren en gezondheid

29 August 2018

85% van de mensen in Nederland eet te veel zout, bijna 1 kilo te veel per persoon per jaar. De Nierstichting en Ziekenhuis Gelderse Vallei willen hier verandering in brengen. Want met goede voeding is een behandeling effectiever, herstelt een patiënt sneller en voelt hij zich beter. Belangrijk dus om zelf te bouwen aan een gezonde leefstijl. Om iedereen te informeren over hoe zij dit kunnen doen, is er op woensdag 12 september de inloopmiddag ‘Zoutbewust eten’ in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Minder zout

Wanneer mensen zich houden aan de aanbevolen maximum hoeveelheid zout; 6 gram per dag, kan dat naar schatting over een periode van 10 jaar bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen. Daarnaast voorkomt het bij 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is. Door een gezonde leefstijl, dus gezonde voeding en voldoende beweging, vermindert de kans op nierschade, maar ook op aandoeningen zoals overgewicht, botontkalking en hart- en vaatziekten. Om mensen bewuster te maken van de impact van zout op hun gezondheid, zijn er tijdens de inloopmiddag vrijwilligers van de Nierstichting en een diëtist nierziekten van het ziekenhuis aanwezig. Bezoekers kunnen vragen stellen over zout, nieren en gezondheid.

De inloopmiddag

Tijdens de inloopmiddag kunnen bezoekers hun eigen zoutkennis testen, ervaren hoe hun smaakpapillen reageren op zout en zoutbewuste hapjes proeven. Verder kunnen zij zich laten inspireren door zoutbewuste recepten en is er voor kleine kinderen een kleurhoek ingericht. De inloopmiddag is op woensdag 12 september van 12.00 tot 15.00 uur bij de Infotheek in de centrale hal van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Gezonde leefstijl

In de Infotheek besteedt Ziekenhuis Gelderse Vallei aandacht aan een gezonde leefstijl. Zo is er veel informatie over de Schijf van Vijf en zijn er folders met beweegtips. De Infotheek is in de centrale hal van het ziekenhuis en gratis toegankelijk.

Nieuwsoverzicht