Japans bezoek nieuwsgierig naar onze geboortezorg

08 June 2018

Een Japanse delegatie van verloskundigen en artsen van de Japanse Associatie voor Borstvoeding bezocht op vrijdag 8 juni ons VrouwMoederKind Centrum. Zij zijn in het land vanwege een internationale conferentie over borstvoeding.

Uitwisselen

Eerstelijns verloskundige Tineke de Backer uit Ede organiseerde als bestuurslid van Baby Friendly Nederland deze excursie naar Ziekenhuis Gelderse Vallei. Leidinggevende Hennie Jansen, lactatiekundige Miranda Bunt en klinisch verloskundige Marjolijn Becker ontvingen de Japanners met veel plezier en gaven uitleg over onze geboortezorg en de plaats van borstvoeding erin. ´Altijd mooi om kennis en ervaringen uit te wisselen, zeker als het gaat om de zorg die ons zo na aan het hart ligt en over voedingsissues rond geboortezorg.´

Borstvoeding in Japan

In Japan blijkt de laatste 20 jaar borstvoeding steeds meer te worden toegepast. Twintig jaar geleden werden moeder en kind standaard gescheiden gedurende de eerste 5 tot 10 dagen van de ziekenhuisopname. Dat bevorderde het geven van borstvoeding allerminst. Het percentage borstvoeding 1 maand na de geboorte was 20. Inmiddels is dat in de voor borstvoeding gecertificeerde ziekenhuizen gestegen naar 51 procent. Ter vergelijk: in ons ziekenhuis gaat ruim 75 procent van de vrouwen borstvoeding gevend naar huis en na 3 maanden geeft nog altijd 60 procent van de moeders borstvoeding. Logisch dat de Japanse delegatie nieuwsgierig was naar de Nederlandse aanpak.

Nieuwsoverzicht