Meerkampers TeamNL verzekerd van medische begeleiding in Götzis

25 May 2023

De beste meerkampers ter wereld nemen het op 27 en 28 mei tegen elkaar op tijdens de Hypo Meeting van Götzis. Sportarts Petra Groenenboom gaat mee met de Atletiekunie om de sportmedische zorg voor de Nederlandse atleten te verzorgen: ‘Ik vind dit eigenlijk één van de leukste toernooien. Alle onderdelen van de atletiek komen aan bod, ik ken de meeste atleten al lang en het is een kleinschalig en leuk toernooi.’

Het medisch team van de Atletiekunie bestaat tijdens de Hypo Meeting uit sportarts Petra Groenenboom, 1 fysiotherapeut en een embedded scientist. Het team gaat meerdere keren per jaar met de meerkampers mee naar een groot toernooi en is ook betrokken bij het WK Atletiek, dat in Augustus 2023 in Boedapest plaatsvindt.

Alle onderdelen komen aan bod

Petra: ‘Het gave aan de meerkamp is dat alle onderdelen van de atletiek aan bod komen, behalve de marathon natuurlijk. Dat maakt het voor mij als sportarts extra interessant; verschillende onderdelen vragen andere dingen van het lijf en dat betekent dat ik op medisch gebied met meer dingen te maken kan krijgen. Tijdens de meerkamp draaien de mannen 10 en de vrouwen 7 onderdelen in 2 dagen en dat is heel intensief. Overbelasting van onder andere pezen ligt dan op de loer en daarom let ik steeds op de balans tussen de belasting en de belastbaarheid en daar komt best wel veel bij kijken. Met de sporter en de coach bespreek ik continu hoe het fysiek gaat, hoeveel onderdelen en pogingen iemand nog moet, hoeveel punten iemand wil halen, welke onderdelen het belangrijkst zijn, wat die onderdelen fysiek vragen, de medische geschiedenis van de sporter, hoe belangrijk het toernooi is in de jaarplanning, of iemand aan het begin of het eind van zijn/haar carrière zit, etc. Op basis van al die factoren maken we steeds een risico-inschatting en geef ik een medisch advies. De ene keer kan het zijn dat ik iemand adviseer om maar 2 pogingen te doen in plaats van 3 om de belasting te beperken en een andere keer kan ik juist aangeven dat het medisch gezien verantwoord is om door te gaan.

Daarnaast komt het tijdens een toernooi wel eens voor dat iemand acuut geblesseerd raakt of ziek wordt. Als sportarts probeer ik dan snel een diagnose te stellen, te behandelen waar mogelijk en om het eventuele contact met het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen.

Vertrouwenspersoon

Tijdens de Hypomeeting staat alleen de meerkamp op het programma en daarom gaat de Atletiekunie met een relatief kleine groep naar Götzis. Petra: ‘Dat de groep en het toernooi redelijk kleinschalig zijn maakt het ook heel leuk. De meeste sporters ken ik al langer en dat is heel prettig. Ik ken hun medisch dossier, weet hoe hun lichaam reageert op de verschillende onderdelen en hoever ze lichamelijk kunnen gaan. Daarnaast ken ik ze ook als persoon en dat is heel waardevol. Als arts ben je al snel een vertrouwenspersoon en leer je de sporters in de loop van de jaren goed kennen. Dat is prettig in de samenwerking en nodig om optimale zorg te leveren tijdens belangrijke momenten. Ik merk ook dat de sporters het fijn vinden dat er tijdens zo’n toernooi iemand is die hun lijf kent en vanuit een neutrale positie kan adviseren of het slim is om nog wel of niet door te gaan. Voor de sporter zelf kan het op het moment suprême soms lastig zijn om zo’n keuze objectief te maken omdat ze zó gemotiveerd zijn.’

Vaste arts bij de Atletiekunie

De topsportartsen van Sports Valley begeleiden 'on the road' de Atletiekunie, Judo Bond Nederland en de Nederlandse Volleybal Bond bij grote evenementen, EK's, WK's en Olympische Spelen en Paralympische Spelen. Elke bond heeft een vaste topsportarts. Petra Groenenboom is al sinds 2012 verbonden aan de Atletiekunie.

Nieuwsoverzicht