Positief effect pepermuntolie op prikkelbare-darmsyndroom

30 September 2019

Pepermuntolie zorgt voor verlichting van buikpijn, fysiek ongemak (in de buik) en ernst van de klachten bij patiënten met PDS. Dat blijkt uit onderzoek onder 200 patiënten door het Maastricht UMC+ en Ziekenhuis Gelderse Vallei

‘Pepermuntolie is echter geen wondermiddel’, nuanceren Maag-, Darm-, Leverartsen Prof. Dr. Ben Witteman en dr. Daniel Keszthelyi. ‘maar het heeft wel degelijk positieve effecten voor patiënten.’

Zo'n 10 tot 15 procent van de bevolking heeft last van het prikkelbare-darmsyndroom (PDS). De aandoening kenmerkt zich met name door buikpijn en een verstoord ontlastingspatroon. Er zijn al langer aanwijzingen dat pepermuntolie verlichtend kan werken, maar tot op heden was dat niet goed onderzocht. Het Maastricht UMC+ en Ziekenhuis Gelderse Vallei namen dan ook de proef op de som. Zij testten twee verschillende soorten capsules uit.

Positief effect

De resultaten laten zien dat de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven verschillende positieve effecten heeft ten opzichte van het placebo. Er werd minder buikpijn en fysiek ongemak (in de buik) gerapporteerd. Daarnaast werd ook de ernst van de PDS-klachten lager. De alternatieve capsule, waarbij de pepermuntolie wordt afgegeven in de dikke darm, bleek geen meerwaarde te hebben.

Laagdrempelig

Ondanks de positieve resultaten behalen de pepermuntoliecapsules bij PDS niet de meest strikte normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het European Medicines Agency (EMA) waar geneesmiddelen voor PDS aan moeten voldoen. ‘Daarvoor was de onderzoeksgroep vermoedelijk te klein’, zegt Keszthelyi. ‘Patiënten moeten dan ook niet denken dat pepermuntolie hét wondermiddel is tegen PDS. Ons onderzoek laat echter wel zien dat het wel degelijk verlichting kan bieden. Daarnaast is het zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig.’ Hoewel pepermuntolie weinig bijwerkingen kent, is het altijd aan te bevelen om eerst te overleggen met de behandelend arts, alvorens het middel in te nemen.

Lees meer


Nieuwsoverzicht