Project collegiale crowdfunding stimuleert intern ondernemerschap

01 February 2018

In Ziekenhuis Gelderse Vallei startte afgelopen jaar een bijzonder project. Medewerkers met een concreet idee dat bijdraagt aan de patiëntenzorg, kregen de kans hun idee realiseren met hulp van hun collega’s. Het project heet daarom veelzeggend: collegiale crowdfunding. Door het project zijn al veel enthousiaste ideeën gerealiseerd, zoals een piano in de hal, een fietslabyrint voor patiënten die aan bed of stoel gekluisterd zijn en receptkaarten voor kankerpatiënten.

Iedere medewerker heeft een ‘cheque’ van 50 euro gekregen om te besteden aan een idee van een collega. Iedere medewerker kan ook zelf een idee lanceren om geld voor op te halen. Voorwaarde is dat een idee direct of indirect bijdraagt aan de patiëntenzorg. Een medewerker met een goed idee kijkt wat hier voor nodig is. Daarna start de interne geldinzameling. Is het bedrag binnen? Dan mag de initiatiefnemer overgaan tot de uitvoering ervan. Collegiale crowdfunding motiveert medewerkers om in beweging te komen en zich als ondernemer op te stellen.

Succesvolle projecten

In bijna een jaar tijd zijn al 7 ideeën van medewerkers uitgevoerd. Er staat bijvoorbeeld een piano in de centrale hal, waarop bezoekers en patiënten mogen spelen. Dit zorgt voor een bijzondere en ontspannen sfeer in de hal, waar menig bezoeker heerlijk geniet van het pianospel. Patiënten die een urologisch onderzoek ondergaan kunnen binnenkort tijdens het onderzoek naar hun eigen muziek luisteren op het muziekkussen. Dit zorgt voor afleiding en minder stress of pijnervaringen, bovendien blijft communicatie tussen behandelaar en patiënt zo goed mogelijk, wat met een koptelefoon lastiger is. Op de dialyseafdeling komt in aanvulling op de dialysefiets een digitaal fietslabyrint, waar patiënten op de dialysefiets doorheen kunnen fietsen. Een kleine bijdrage aan iets meer plezier tijdens een behandeling. Stuk voor stuk cadeaus voor patiënten, gerealiseerd door initiatieven van medewerkers. Dit jaar krijgt de collegiale crowdfunding een vervolg, zodat nog meer medewerkers hun goede ideeën die bijdragen aan de zorg voor patiënten kunnen uitvoeren.

Nieuwsoverzicht