Sports Valley bij historisch record: marathon onder de 2 uur

11 October 2019

Topsportarts Petra Groenenboom was bij de INEOS 159 challenge medisch begeleider van Eliud Kipchoge en de 41 tempomakers. De wereldberoemde atleet uit Kenia liep tijdens dit evenement de marathon in 1.59.40 uur.

Het officiële wereldrecord is ook van Kipchoge en staat op 02.01.39 uur, welke hij op 16 september 2018 liep tijdens de marathon van Berlijn. Op 12 oktober deed hij de recordpoging in Wenen. Petra Groenenboom was op locatie medisch begeleider van hem en het volledige team aan atleten. Topsportarts Peter Vergouwen begeleidt Eliud Kipchoge al jaren en is ook in deze voorbereiding betrokken om hem optimaal aan de start te laten verschijnen.

Geen mens is gelimiteerd

Topsporters zoeken continu hun lichamelijke grenzen op doordat zij zichzelf steeds willen verbeteren. Eliud Kipchoge is ervan overtuigd dat geen mens gelimiteerd is en wil mensen daarom inspireren. Maar wat heb je als (top)sporter nodig om steeds beter te worden?

Topsportarts Petra Groenenboom: ‘Naast een sterke wil om over je grenzen heen te durven gaan, is het belangrijk dat je lichamelijk in topconditie bent. Een kleine verkoudheid kan er al voor zorgen dat je niet optimaal kunt presteren. Elk detail telt. Het is daarom belangrijk om uitgerust en goed gevoed aan de start te verschijnen. Ook tijdens het lopen van een marathon is het belangrijk dat je voeding op peil wordt gehouden. Denk aan sportdranken en gelletjes. Alleen wanneer alles in balans is, is iemand in staat om tot een ultieme prestatie te komen. Wanneer je de grenzen van je kunnen opzoekt is het belangrijk om in de voorbereiding daarop sterkte-zwakte analyses uit te laten voeren. Zo kan je beoordelen welke stappen je kunt zetten om nog beter te worden. Zo’n analyse kan ook veel problemen voorkomen. Niet alleen op het gebied van het bewegingsapparaat, maar ook op het gebied van belastbaarheid in het algemeen.

Als sporter bereid je je niet alleen fysiek voor op topprestaties, maar ook mentaal. Daarbij zijn ook goede trainingsfaciliteiten belangrijk. Verzamel daarom een goed begeleidingsteam om je heen die jou optimaal kan ondersteunen. Houd deze bij voorkeur klein, want dan is er weinig ruis in het team en kan je je beter focussen op wat je moet doen.’

Geen officieel wereldrecord

Het nieuwe record van Eliud Kipchoge geldt niet als een officieel wereldrecord. Alleen records die in officiële wedstrijden worden gelopen worden door de atletiekfederatie IAAF erkend.

Sports Valley

Sports Valley is het High Performance Medical Centre van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Nieuwsoverzicht