Sports Valley wint innovatieprijs Sportinnovator

05 July 2024

Sports Valley is één van de 20 sport-innovatorcentra in Nederland. De overkoepelende organisatie Sportinnovator heeft deze centra gevraagd naar de beste innovaties die zij in de afgelopen jaren ontwikkeld hebben. De beste vier innovaties zijn beloond met een stimuleringsprijs van 20.000 euro per winnaar. En Sports Valley is één van deze vier. Onderzoekster Rieneke Terink gaf een pitch over NutriProfiel-Sport en sleepte de prijs binnen.

Met de ‘beste innovaties’ bedoelt Sportinnovator innovaties die meer impact kunnen bereiken door op te schalen, in te voeren en/of beter in de markt te zetten. Een innovatie waar een groter publiek of meer klanten gebruik van zouden moeten maken.

Wat is NutriProfiel-Sport?

Met NutriProfiel-Sport kunnen eventuele tekorten in vitaminen en mineralen worden aangetoond bij wedstrijd- en breedtesporters. Daarnaast vullen sporters een voedingsvragenlijst (de Eetscore) in. De voedingsinname en vitamine- en mineralenstatus in het bloed worden met elkaar gecombineerd tot een persoonlijk advies. Met dit advies kunnen sporters direct aan de slag. Als bijvoorbeeld de vitamine B12-waarden in het bloed te laag zijn en de inname via voeding ook te laag, dan krijgen zij het advies om meer voeding met B12 te eten. Zij krijgen een specifieke lijst met voedingsmiddelen die dan een goede keuze zijn. Hierdoor kunnen sporters gezonder blijven sporten en geeft het hen inzicht in hun eigen voedingsinname, waardoor zij de kwaliteit van hun voeding kunnen verbeteren en zo ook gezonder kunnen blijven sporten.

Met de innovatieprijs gaat Sports Valley ervoor zorgen dat de website toegankelijker wordt voor sporters en onderzoeken of er meer bloedanalyses kunnen en moeten worden toegevoegd aan NutriProfiel-Sport.

NutriProfiel-Sport is ontwikkeld door Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is al aangetoond dat zowel de bloedanalyses als de voedingsvragenlijst (de Eetscore) valide zijn.

Over de Sportinnovator-centra

Sportinnovator heeft een landelijk netwerk van Sportinnovator-centra ontwikkeld waarin onderzoekers, bedrijven, sportinstellingen en gemeenten samenwerken aan innovaties voor de top-en breedtesport.

Meer weten over Nutriprofiel-Sport? Mail naar rterink@zgv.nl


Nieuwsoverzicht