Therapie vóór heupoperatie bevordert herstel

06 October 2017

Ouderen die lichamelijk niet fit zijn en last hebben van meerdere aandoeningen lopen risico op vertraagd herstel na een nieuwe heup. Zij liggen hierdoor na een heupoperatie vaak langer in het ziekenhuis. Door voor de operatie thuis al te trainen, kan voorkomen worden dat de fitheid en zelfredzaamheid verder achteruit gaat. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Ellen Oosting, fysiotherapeut in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Ellen Oosting: ‘Het blijkt dat veel trainingsprogramma’s niet zijn afgestemd op de groep kwetsbare ouderen: ouderen die niet fit zijn en kampen met meerdere aandoeningen. Door de lichamelijke fitheid en spierfunctie al voor de operatie te meten, kunnen we beter voorspellen welke patiënten risico lopen op vertraagd herstel. Deze patiënten bieden we training aan om een langere opnameduur of opname in een revalidatie-instelling te voorkomen.’ 

Thuis trainen

Uit het proefschrift blijkt dat het mogelijk is om kwetsbare ouderen al voor de operatie een intensieve therapeutische training in de thuissituatie te laten volgen. Juist door de training thuis aan te bieden in plaats van in het ziekenhuis kunnen en willen meer ouderen meedoen. Deze training, die aansluit op de persoonlijke mogelijkheden en wensen van de patiënt, voorkomt verdere achteruitgang van de fitheid. Goed luisteren naar de patiënt en familie is belangrijk om inzicht te krijgen in de persoonlijke mogelijkheden en doelstellingen van de patiënt.

Gepromoveerde fysiotherapeuten

Op 5 oktober promoveerde Ellen Oosting op het onderzoek naar training voor een heupoperatie. In Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar Voeding en bewegen hoog in het vaandel staan, zijn nu maar liefst 3 gepromoveerde fysiotherapeuten werkzaam, een unieke situatie.
Nieuwsoverzicht