Toestroom covid-patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei

10 October 2020

Ook in ons ziekenhuis hebben we te maken met toestroom van covid-patiënten. Dat maakt dat we doen wat we kunnen om covid-patiënten van andere ziekenhuizen over te nemen, maar dat kan slechts beperkt. Vandaag nemen we bijvoorbeeld een patiënt over uit de regio Amsterdam.

Uitbreiding aantal bedden covid-afdeling

Volgende week breiden we vanwege de urgentie, het aantal bedden op de covid-afdeling verder uit. Dit is voortdurend een evenwichtsoefening, omdat we zoveel mogelijk (urgente) reguliere zorg in stand willen houden. Meer bedden voor covid betekent automatisch minder bedden voor reguliere zorg. En het is daarbij goed om te bedenken dat vanwege de complexiteit van de zorg voor covid-patiënten er meer verpleegkundige en artsen nodig zijn. Die moeten we dus van andere plekken afhalen. Ook voor ons betekent het dus dat we een aantal operaties moeten uitstellen. Patiënten die dit betreft zullen hiervan tijdig op de hoogte worden gesteld.

Uitgestelde zorg voorkomen

Uiteraard willen we voorkomen dat het net als in het voorjaar leidt tot teveel uitgestelde zorg. De afschaling zal dan ook kleiner zijn dan in het voorjaar. Ons gezamenlijk streven in de regio is om 80% van de geplande zorg door te laten gaan. Goed om daarbij te weten dat de meeste ziekenhuizen na de eerste piek nog niet volledig op 100% hebben gezeten.

Nieuwsoverzicht