UMCU en Ziekenhuis Gelderse Vallei ondertekenen samenwerkingsovereenkomst thuisbeademing

31 August 2018

Op vrijdag 31 augustus ondertekenden de raden van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) een samenwerkingsovereenkomst voor de zorg van patiënten die langdurig moeten worden beademd. Deze patiënten worden doorverwezen naar Ziekenhuis Gelderse Vallei waar zij snel kunnen worden geholpen.

Soms moeten patiënten continu worden beademd. Dit zijn vaak mensen met ALS (spierziekte), COPD (longziekte), ernstig overgewicht of slaapapneu. Deze mensen moeten dan worden ingesteld op een beademingsapparaat dat thuis kan worden gebruikt. Op de intensive care (IC) in Ede worden zij, tijdens een ziekenhuisopname van enkele dagen, ingesteld op deze langdurige thuisbeademing. De IC van Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt hiervoor nauw samen met het Centrum voor Thuisbeademing (CTB) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Ondertekening

Prof. dr. Margriet Schneider, voorzitter raad van bestuur van het UMCU en drs. Mirjam van ’t Veld, voorzitter raad van bestuur van ZGV bekrachtigden vrijdag de samenwerking met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst. De samenwerking verkort de wachtlijst voor het instellen op thuisbeademing, patiënten kunnen snel terecht omdat er altijd 1 bed op de IC voor deze patiëntencategorie wordt gereserveerd.

Werkbezoek

De ondertekening was onderdeel van een werkbezoek van de raad van bestuur van het UMCU aan Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het Utrechtse bezoek maakte ook kennis met het DarmLeverCentrum, de afdeling Topsport en het voedingsconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Nieuwsoverzicht