Wereldkankerdag: stilstaan bij de impact van kanker

04 February 2020

4 februari is het Wereldkankerdag. Een dag waarop mensen wereldwijd stilstaan bij kanker. Een dag met aandacht voor de impact van kanker, een dag die het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker en hun naasten onderstreept. Een dag om preventie, opsporing en behandeling van kanker te belichten.

Door kanker of de behandeling hiervan (bijvoorbeeld chemotherapie) verandert vaak het reuk- en smaakvermogen van patiënten. Dit heeft veel invloed op hoe eten en drinken smaakt en op hoeveel plezier patiënten hebben aan eten en drinken. Een tip is dan om eens producten te proberen die sterker gekruid zijn. Dit kan een smaakbeleving geven die prettig is bij reuk- en smaakveranderingen. Voorbeelden van deze producten delen het ziekenhuis en de Radiotherapiegroep vandaag uit in het ziekenhuis . Daarnaast krijgen de patiënten op de oncologische dagbehandeling en de verpleegafdeling vandaag een gezichts-, hoofdhuid- of voetmassage aangeboden.

Voedingsadviezen om de kans op (sommige vormen van) kanker te verkleinen

  • streef naar een gezond gewicht
  • eet bij voorkeur volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten
  • eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit
  • beperk het eten van rood (rund-, varkens- en lamsvlees) en bewerkt vlees
  • drink zo min mogelijk alcohol of liefst geen alcohol
  • gebruik geen voedingssupplementen, probeer de voedingsstoffen die nodig zijn alleen uit voeding te halen

Regionale samenwerking

In de zorg voor mensen met kanker speelt regionale samenwerking een belangrijke rol. Regionale samenwerking helpt om patiënten sneller en beter te helpen en gerichter te verwijzen. Ons ziekenhuis werkt dan ook op het gebied van oncologie intensief samen met Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en de Radiotherapiegroep. Deze samenwerking heet A.R.T.Z. Oncologisch centrum.

Over A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Binnen A.R.T.Z. delen gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar. Hierdoor verbeteren deze Gelderse zorginstellingen hun oncologische zorg. Over oncologische operaties die relatief weinig voorkomen, zoals bij de behandeling van maag-, endeldarm-, long- en leverkanker, zijn afspraken gemaakt welk ziekenhuis welke operatie uitvoert. Door een ingreep in één of twee ziekenhuizen uit te voeren, doen de chirurgen in die betreffende ziekenhuizen de ingreep vaker. Daardoor hebben de chirurg en het team meer ervaring met de operatie. Dit komt de kwaliteit van de behandeling ten goede. Het stellen van de diagnose, het bespreken van de behandeling en de nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis van de patiënt.

Nieuwsoverzicht