Ziekenhuis Gelderse Vallei kleurt paars tijdens Wereld Prematurendag

17 November 2023

Vandaag, op vrijdag 17 november is het Wereld Prematurendag. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor vroeggeboorte. Ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat deze dag niet zomaar voorbij. Ouders, kinderen en zorgverleners werden vandaag in het zonnetje gezet. En daarnaast kleurde het ziekenhuis paars: de mengkleur van blauw (jongen) en roze (meisje) en de kleur die symbool staat voor vroeggeboorte.

Ruim 7 procent van de baby’s in Nederland wordt te vroeg geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 11.000 baby’s. Deze baby’s liggen weken, soms maanden in het ziekenhuis en lopen een verhoogd risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties. Ieder jaar overlijden ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het halen, zijn de zorgen na de couveuse soms nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grotere kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps.

Een vroeggeboorte heeft enorme impact op de gehele familie. Duizenden gezinnen per jaar worden abrupt geconfronteerd met een achtbaan: voor de ouders, broertjes/zusjes en hun omgeving begint deze achtbaan in een voor hen onbekende wereld met onzekerheden en risico’s. Terwijl gemiddeld in iedere kleuterklas een te vroeg geboren kindje zit, is het voor velen een onbekende wereld. Het is van belang om deze wereld de aandacht te geven die het nodig heeft.

Wereld Prematurendag in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Omdat deze achtbaan niet in een paar zinnen te vatten is, zijn er ook dit jaar acties om de bewustwording, het begrip en de bekendheid rondom vroeggeboorte te vergroten. Zo deelden de (paarse) Heidehoogheden op deze dag paarse smoothies uit aan patiënten en bezoekers in de centrale hal van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Op de afdeling neonatologie werden goodiebags en traktaties uitgedeeld en de medewerkers zorgden voor een paars tintje in hun outfit. Naast de C-gevel die paars kleurde, kleurde ook ‘De Poortwachter’, de brug van Ede naar Bennekom, paars.

Nieuwsoverzicht