Ziekenhuis helpt patiënten met kanker ook thuis gevarieerd te eten

16 February 2018

Goede voeding is voor patiënten met kanker heel belangrijk. Om hen te helpen ook thuis goed en gevarieerd te eten deelt het oncologisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei receptkaarten uit.

Door kanker of de behandeling hiervan (bijvoorbeeld met chemotherapie) verandert vaak het reuk- en smaakvermogen van patiënten. Dit heeft veel invloed op hoe eten en drinken smaakt en op hoeveel plezier patiënten hebben aan eten en drinken. Terwijl goede voeding juist bij (de behandeling van) kanker heel belangrijk is. Goede voeding vergroot de conditie en daarmee de mogelijkheid een behandeling te doorstaan en ervan te herstellen.

Recepten

Om patiënten te helpen om goed en gevarieerd te eten, biedt het oncologisch centrum sinds kort seizoensgebonden receptkaarten aan. De eerste recepten zijn: linzen met champignons, wintersoep en speculaastiramisu.
Naast de receptkaarten, die per seizoen wisselen, kunnen patiënten de voedingswijzer, de bewegingsrichtlijnen en algemene tips bij reuk- en smaakveranderingen meenemen.

Crowdfundingsproject

De kaarten zijn gemaakt dankzij het crowdfundingsproject in het ziekenhuis. Iedere medewerker kan met een ‘cheque’ een goed idee van een collega sponsoren. Het crowdfundingsproject draagt bij aan de directe of indirecte patiëntenzorg en daagt medewerkers uit tot initiatieven. Martina Verhoef en Melia Vos, polikliniekassistenten in het oncologisch centrum, zijn de initiatiefnemers van het project rond de receptkaarten. 

Oncologische zorg A.R.T.Z.

Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt deel uit van de Alliantie Regionale Top Zorg (A.R.T.Z). In het A.R.T.Z. Oncologisch centrum wordt de oncologische zorg van Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei bij elkaar gebracht. In de samenwerking delen gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar, met als doel de oncologische zorg in Gelderland verder te verbeteren.

Foto: Martina Verhoef (midden) en Cinderella Letteboer (rechts), polikliniekassistenten oncologie, overhandigen de eerste kaarten aan Arjen Hakbijl. Arjen Hakbijl is sinds februari lid raad van bestuur van Ziekenhuis Gelderse Vallei en maakt in het kader van zijn kennismaking met het ziekenhuis als patiënt een tocht door het ziekenhuis.


Nieuwsoverzicht