Beste ziekenhuis van Nederland in voeding

24 May 2016

De wijze waarop ons ziekenhuis omgaat met voeding voor patiënten is de beste van alle ziekenhuizen in Nederland. Dat staat in een studie in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid die maandag is gepresenteerd. “We zijn er heel trots op, het is een hele mooie waardering voor ons allemaal!”, vertelt Mirjam Groot, Teamleider Keuken.

Onderzoek

De afgelopen jaren zijn ziekenhuizen veel meer aandacht gaan besteden aan goede en gezonde voeding. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek onder tachtig ziekenhuizen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

''Goede voeding in ziekenhuizen is cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf. Dit rapport laat zien dat ziekenhuizen het belang van goede voeding onderstrepen. Daar ben ik blij om'', schrijft minister Edith Schippers (VWS) maandag aan de Kamer.

Maaltijdservice 'At Your Request'

Ziekenhuis Gelderse Vallei is al in 2012 gestart met de maaltijdservice At Your Request, in samenwerking met Sodexo. Hierbij bepalen patiënten zelf hoeveel ze eten, wat ze eten, met wie en op welk moment van de dag ze dat doen.

Mirjam Groot: “Onze wens is dat meer ziekenhuizen dit voedingsconcept gaan gebruiken. Omdat het goed is voor de gezondheid en herstel van patiënten.”

Bekijk hier de video van Omroep Gelderland over dit onderzoek en At Your Request.

Eiwitrijke hapjes

Patiënten hebben tijdens hun ziekte een verhoogde eiwitbehoefte ten opzichte van gezonde mensen. Het voedingsconcept At Your Request kan patiënten hierbij kan helpen. Zij ontvangen een speciale menukaart met eiwitrijke hapjes. Zij worden gestimuleerd deze regelmatig te bestellen. Deze groep patiënten krijgen zo daadwerkelijk meer eiwitten binnen dan patiënten zonder risico op ondervoeding, die geen extra stimulans krijgen.

Nieuwsoverzicht