Bewegen in het ziekenhuis… dat doe je samen

08 December 2016

Patiënten liggen in een ziekenhuis (te) veel op bed en bewegen hierdoor veel te weinig. Dit leidt tot een verminderde conditie, onnodig functieverlies en bij ouderen zelfs tot afname van hun zelfstandigheid. Ziekenhuis Gelderse Vallei is het project BEZIG gestart om patiënten te stimuleren meer te bewegen. Fysiotherapie, verpleging en geriater werken samen en het bezoek wordt actief ingeschakeld.

Verlies spiermassa

Met één week in bed kunnen patiënten een paar kilo spiermassa verliezen. Vooral als de patiënt niet veel spiermassa heeft, kan dit gevolgen hebben voor diens zelfstandigheid en verhoogt het de kans op complicaties. Ziekenhuis Gelderse Vallei, met voeding en beweging als speerpunt, wil hier actief wat aan doen.

BEZIG

Het project BEZIG is gestart om patiënten te stimuleren meer te bewegen. In het project werken fysiotherapeuten, verpleegkundigen en de geriater samen. Een manier om de patiënten actiever te krijgen is het inschakelen van het bezoek. Familieleden kunnen bijvoorbeeld tijdens het bezoekuur met de patiënt naar een gezellige locatie lopen om samen iets te eten of te drinken.

Mobiliteitsschema

Vaak denken patiënten -onterecht- dat ze niet mogen wandelen of hebben ze geen goed schoeisel bij zich. Ook blijkt uit interviews met mantelzorgers dat zij graag een stukje met de patiënten willen lopen, maar dit niet durven of ook denken dat het niet mag. Daarom heeft het ziekenhuis een mobiliteitsschema ontwikkeld dat boven de bedden hangt van de patiënten op de afdeling ouderengeneeskunde.

Dit schema laat zien of een patiënt alleen op de kamer of ook op de afdeling, of zelfs in het hele ziekenhuis mag lopen. En ook of de patiënt dat zelfstandig kan, hulp nodig heeft van een mantelzorger of vrijwilliger of dat het alleen verantwoord is te lopen met een zorgverlener (fysiotherapeut of verpleegkundige). Ook kan worden aangegeven of de patiënt een loophulpmiddel heeft, bijvoorbeeld een rollator.

Beweegziekenhuis

Het ziekenhuis start bij de afdeling ouderengeneeskunde omdat gebrek aan beweging vooral risico’s inhoudt voor de gezondheid van de oudere patiënten. Het ziekenhuis gaat onderzoeken of patiënten door deze extra informatie actiever zijn. Dat zou een mooie stap zijn op weg naar een beweegziekenhuis waar gezondheidswinst voor de patiënt voorop staat.

Nieuwsoverzicht