Borstvoedingscertificaat verlengd

25 June 2015

We voldoen aan de hoge internationale eisen die aan dit certificaat gesteld worden. Dit betekent dat we ons de komende vier jaar opnieuw met trots een ‘baby friendly’ ziekenhuis mogen noemen.

De stichting Zorg voor Borstvoeding reikt het certificaat uit aan zorginstellingen. De stichting was lovend over hoe enthousiast de medewerkers aan de slag zijn gegaan met de aanbevelingen van de vorige beoordeling in 2012.

Huid-op-huidcontact

Ieder jaar bevallen ruim 2.000 vrouwen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. 500 baby’s worden geboren via een keizersnede in de operatiekamer. Sinds 2013 blijven baby’s dichtbij hun moeder in de operatie- en uitslaapkamer. Als een baby via een keizersnede geboren is, krijgt de moeder de baby direct op haar borst. Als ze naar de uitslaapkamer gaat, mag ze al voor het eerst voeden. Dit gebeurde voorheen pas een paar uur later.
Voor het op gang brengen van de borstvoeding is het erg goed als het kindje direct na de geboorte bij de moeder is en er huid-op-huidcontact is. Dit huid-op-huidcontact wordt ook extra gestimuleerd door middel van ‘buidelen’ in de dagen na de bevalling. De baby ligt hierbij dagelijks een poosje op de blote borst van de moeder. Dit verhoogt de kans op het slagen van de borstvoeding.

Tips

Alle moeders krijgen voorlichting over de voordelen van huid-op-huid contact en het geven van borstvoeding. De verpleegkundigen zijn getraind in vaardigheden als helpen bij het aanleggen van de baby of afkolven van moedermelk. Regelmatig krijgen de verpleegkundigen extra scholing, tips en adviezen van de lactatiekundigen. Lactatiekundigen zijn opgeleid om borstvoedingssituaties te beoordelen en advies te kunnen geven aan de kraamvrouw en aan collega-verpleegkundigen. De lactatiekundigen en verpleegkundigen werken steeds nauwer samen aan het bed. Hierdoor worden kennis en ervaringen nog beter met elkaar gedeeld, waardoor de zorg voor de patiënt optimaal is.

Nieuwsoverzicht