Chirurgen uit Ede delen hun kennis wereldwijd

29 June 2016

Als een van de eerste ziekenhuizen in de wereld wordt in Ziekenhuis Gelderse Vallei endeldarmkanker met een nieuwe operatietechniek uitgevoerd. De operatie heet Transanale Totale Mesorectale Excisie (TaTME). Via een natuurlijke uitgang wordt een deel van de endeldarm verwijderd.

Deze techniek is ontwikkeld door darm-leverchirurg Colin Sietses. Hij doet deze operaties in Ziekenhuis Gelderse Vallei samen met chirurgen Flip Kruyt en Tjarda van Heek en een deskundig OK-team. Gevolgen voor de patiënt: minder pijnklachten, sneller herstel, kortere opname in het ziekenhuis, beter cosmetisch resultaat. Om ervoor te zorgen dat deze operatietechniek wereldwijd kan plaatsvinden, is er een unieke app voor de training van andere chirurgen gemaakt.

De operatietechniek waarbij twee chirurgische teams tegelijk aan een patiënt werken is zo nieuw en veelbelovend dat chirurgen uit de hele wereld in Ede op bezoek komen om de techniek te leren. Twee teams tegelijkertijd zorgen ervoor dat er sneller en nauwkeuriger geopereerd kan worden.

Wereldwijd

Voor een wereldwijd bereik ontwikkelde chirurg Joep Knol, werkzaam in het Jessa ziekenhuis in Hasselt België, samen met de Edese chirurg Colin Sietses de trainingsapp voor TaTME. Deze app werd vorige week gelanceerd tijdens het Europese endoscopie congres in Amsterdam. Tot op heden is de app al meer dan 500 keer gedownload in 20 landen.

Training

De app bestaat uit twee delen: een algemeen deel dat de techniek beschrijft en voor iedereen beschikbaar is. Het  tweede deel is een e-Learningmodule voor chirurgen. Dit deel helpt bij de veilige introductie van de techniek in andere ziekenhuizen. Het is een uniek project waar meerdere chirurgen uit verschillende delen van de wereld aan deelnemen. De TaTME-app is te downloaden vanuit  de Apple- of Google store.


Nieuwsoverzicht