Liveblog: coronavirus Ziekenhuis Gelderse Vallei

05 April 2020

In verband met het coronavirus gelden in Ziekenhuis Gelderse Vallei extra maatregelen. Wilt u weten wat dit voor u betekent als patiënt of bezoeker? De meest actuele informatie leest u hier.

Bekijk ook de veelgestelde vragen over het coronavirus en Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Bedankt voor al jullie steunbetuigingen en hulp. Dat waarderen we enorm.

Zondag 5 april, 17.00 uur: Extra check bij ingang ziekenhuis

Vanaf maandag 6 april vindt een extra check plaats bij de hoofdingang van het ziekenhuis. Dat betekent dat patiënten, begeleiders en bezoekers -voordat zij de hoofdingang van het ziekenhuis betreden- door een triagelocatie worden geleid. Hier wordt hen gevraagd of ze klachten hebben die met het coronavirus te maken kunnen hebben. Door deze extra check voorkomen we dat patiënten, begeleiders of bezoekers die verdacht zijn van besmetting met het coronavirus via de hoofdingang onbeschermd ons ziekenhuis betreden. Als er geen verdenking is op besmetting met het coronavirus mogen patiënten, begeleiders en bezoekers het ziekenhuis binnengaan. Heeft de patiënt, of de begeleider of de bezoeker wel klachten en moet de afspraak of het bezoek doorgaan? Dan krijgen zij een chirurgisch mondmasker op en kunnen zij zo naar binnen gaan. Deze maatregel nemen we om onze patiënten en medewerkers nog beter te beschermen.

Donderdag 2 april, 16.00 uur: Ziekenhuis Gelderse Vallei is beschikbaar voor noodzakelijke zorg

Het is belangrijk om te weten dat patiënten die noodzakelijke zorg, behandeling of operatie nodig hebben, ook in deze tijd altijd in het ziekenhuis terecht kunnen. Heeft u gezondheidsklachten en maakt u zich zorgen, neem altijd contact op met uw huisarts voor overleg. Als het nodig is, kan de huisarts u doorsturen naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis is te allen tijde beschikbaar voor spoedeisende hulp en noodzakelijke zorg, behandeling en operaties. Bij Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn goede maatregelen genomen om iedereen veilig in het ziekenhuis te kunnen ontvangen en de juiste zorg te kunnen bieden.

Dinsdag 31 maart, 13.30 uur: 'Deze crisis verandert alles'

Onze voorzitter raad van bestuur Mirjam van 't Veld sprak afgelopen week twee medewerkers van ons ziekenhuis via beeldbellen. Beide medewerkers werken op afdelingen waar patiënten liggen die met het coronavirus zijn besmet of daar van verdacht zijn. In dit gesprek maakten de collega’s haar deelgenoot van de enorme impact van het coronavirus op de zorg voor hun patiënten, hun werk en henzelf. Zoals een van hen het kort samenvatte: 'Deze crisis verandert alles.' Lees hier het verhaal van Mirjam van ‘t Veld.

Maandag 30 maart, 11.30 uur: Defensie levert extra personeel

Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt vanaf 30 maart tot 17 april ondersteuning van 6 militaire artsen en 12 verpleegkundigen van Defensie. Vrijdag deed Ziekenhuis Gelderse Vallei, in afstemming met de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, een verzoek aan Defensie om de personele bezetting uit te breiden rond de zorg voor patiënten die zijn besmet met het coronavirus. Lees hier het nieuwsbericht.

Zondag 29 maart, Vilente-locatie Mooi-Land vangt coronapatiënten op

In samenwerking met de regionale ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen, wijkverpleging en de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) is Vilente locatie Mooi-Land (Doorwerth, gemeente Renkum) ingericht en voorbereid als Corona Care Centrum. Het Corona Care Centrum biedt verblijf en zorg voor behandelde patiënten uit Ziekenhuis Gelderse Vallei (en mogelijk Rijnstate) en voor mensen die vanuit hun thuissituatie door huisartsen of wijkverpleging worden doorgestuurd. De afdeling multizorg in Ziekenhuis Gelderse Vallei zorgt voor bemiddeling naar het Corona Care Centrum.

De druk op de ziekenhuizen beperken

De samenwerkende partijen hopen hiermee de doorstroming van patiënten uit het ziekenhuis te bevorderen en de instroom van patiënten in het ziekenhuis te beperken. Zo kan de druk op het ziekenhuis zo veel mogelijk worden beperkt.

Aparte vleugel voor coronapatiënten

De locatie heeft een afdeling met 10 appartementen vrijgehouden voor deze zorg en kan, indien nodig, snel uitbreiden in het aantal appartementen. Mocht het nodig zijn nog meer capaciteit vrij te maken, dan zijn andere zorgorganisaties in de regio al voorbereid om snel bij te springen. Vanaf maandag 30 maart worden de eerste coronapatiënten ontvangen op Mooi-Land.
De huidige cliënten van Mooi-Land bevinden zich niet op de afdeling waar coronapatiënten opgevangen worden en ontvangen vanuit een ander team zorg.

Zaterdag 28 maart, 11.00 uur: Bezoek SEH/HAP aangescherpt

Voor de opvang en screening van mogelijk besmette patiënten staat er een tent bij de ingang van de Spoedeisende Hulp. Vanwege het coronavirus willen we zo weinig mogelijk mensen in en rond het ziekenhuis. Bij coronaverdachte patiënten mag er géén begeleider mee. Bij niet-verdachte patiënt bij voorkeur ook géén begeleider mee. Er mag wel een begeleider mee, als:

 • de patiënt in kritieke toestand is
 • de patiënt niet zelf in staat is te communiceren
 • de behandelend arts het nodig vindt dat er iemand mee gaat

 • Bij kinderen bepaalt de kinderarts of er een begeleider mee kan.

  De begeleider mag het terrein van de spoedpost op om de patiënt af te zetten bij de ingang. Daarna wordt de begeleider verzocht om zijn/haar telefoonnummer achter te laten en naar huis te gaan of in de auto te wachten tot duidelijk is of patiënt weer naar huis mag of moet worden opgenomen.

  We beseffen heel goed dat dit een zeer ingrijpende maatregel is, maar wij doen op dit moment onze uiterste best om besmetting in ons ziekenhuis te voorkomen.

  Vrijdag 27 maart, 18.00 uur: Opnieuw uitbreiding IC-capaciteit

  Ziekenhuis Gelderse Vallei breidt de behandelcapaciteit op de Intensive Care (IC) opnieuw uit. Om de personele bezetting van de IC vol te houden, ook op langere termijn, heeft het ziekenhuis een verzoek bij Defensie neergelegd voor ondersteuning door militaire verpleegkundigen en artsen voor de IC. Lees hier het nieuwsbericht. 

  Vrijdag 27 maart, 13.30 uur: Bel niet terug naar Ziekenhuis Gelderse Vallei

  Vanwege de maatregelen met betrekking tot het coronavirus, wordt er vanuit ons ziekenhuis veel naar onze patiënten gebeld. Dit kan bijvoorbeeld over een geplande afspraak in het ziekenhuis gaan. Als het ons niet gelukt is om u te spreken, nemen we op een later moment nogmaals contact op. We verzoeken iedereen die onze oproep heeft gemist om hierover niet terug te bellen naar het ziekenhuis. De telefoonlijnen raken namelijk overbelast.

  Bekijk ook onze veelgestelde vragen.

  Vrijdag 27 maart, 9.45 uur: Aangescherpt deurbeleid hoofdingang

  Om de risico's op besmetting met het coronavirus te beperken zijn we genoodzaakt een deurbeleid in te stellen zodat we onze patiënten en medewerkers beter beschermen. Bij de hoofdingang van ons ziekenhuis vragen we daarom aan iedereen de reden van het bezoek. Wij vragen u daarom op het volgende te letten. Als u komt voor:

  • de spoedpost (Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost) verzoeken wij u om via de achterkant van ons ziekenhuis naar binnen te gaan
  • het laboratorium of de afdeling radiologie verzoeken wij u om een geldige verwijzing van de huisarts mee te nemen zodat u deze kunt tonen
  • een opname vanwege een spoedoperatie verzoeken wij u om in de centrale hal afscheid te nemen van uw naaste. Hij/zij mag niet mee naar de afdeling

  Lees voor meer informatie ook ons huidige bezoekersbeleid.

  Bedankt voor uw begrip.

  Woensdag 25 maart, 11.15 uur: Beeldbellen maakt menselijk contact mogelijk

  In tijden waarin er geen bezoek aan corona-patiënten mogelijk is, heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei razendsnel de mogelijkheid opgezet tot beeldbellen. Patiënten, zorgverleners en familieleden kunnen op die manier toch een menselijk gesprek met elkaar voeren. Lees hier meer en bekijk ook de video

  Dinsdag 24 maart, 15.00 uur: Ik wil helpen in Ziekenhuis Gelderse Vallei! 

  Klik hier voor meer informatie. 

  Zaterdag 21 maart, 16.00 uur: Geen verplaatste thuisbevallingen meer in Ziekenhuis Gelderse Vallei

  Kijk voor meer informatie bij onze veelgestelde vragen. 

  Zaterdag 21 maart, 10.00 uur: Alleen spoedzorg in Ziekenhuis Gelderse Vallei

  Wij bereiden ons voor op de komst van nog meer patiënten die mogelijk zijn besmet met het coronavirus. Daarom stoppen wij vanaf dinsdag 24 maart met zorg die geen spoed is. Bij het bepalen van wat wel en geen spoed is, maakt de behandelend arts steeds een zorgvuldige afweging, waarbij het belang van de patiënt altijd voorop staat.

  Patiënten die vanaf dinsdag 24 maart nog niet-acute afspraken hebben staan, worden de komende dagen afgebeld. Het ziekenhuis is wél beschikbaar voor spoedoperaties, spoedpolikliniekbezoeken en patiënten die in verband met kanker een noodzakelijke behandeling nodig hebben.

  Vrijdag 20 maart, 19.30 uur: Bezoektijden per zaterdag 21 maart aangepast

  In verband met het coronavirus gelden momenteel aangepaste bezoektijden. Bezoek is dagelijks welkom van 17.30 tot 18.30 uur. Bekijk hier de overige richtlijnen rondom bezoek in ons ziekenhuis. 

  Laboratorium op zaterdag en dinsdagavond gesloten

  Het laboratorium is tot nader order niet meer open op zaterdag en op dinsdagavond. Zij zijn beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 7.30 tot 17.00 uur.  

  Vrijdag 20 maart, 15.00 uur: In isolatie, maar via beeldbellen toch warm contact met zorgverleners

  Patiënten die het coronavirus hebben of ervan worden verdacht besmet te zijn met het coronavirus, liggen in strenge isolatie. Het betekent dat zorgverleners volledig ingepakt en onherkenbaar aan het bed staan. Beeldbellen biedt een oplossing. Via een iPad hebben zorgverlener en patiënt laagdrempelig en snel warm menselijk contact. Op de afdeling A2 is dit vandaag live gegaan.

  Geen begeleiders mee naar dagbehandeling oncologie

  Vanwege de veiligheid kunnen er geen begeleiders meer mee naar binnen met patiënten die komen voor de dagbehandeling oncologie. Wij adviseren begeleiders om afspraken te maken over brengen en halen en niet in het ziekenhuis te wachten. Patiënten die een afspraak hebben, worden hiervan op de hoogte gebracht. Deze maatregel wordt ingesteld op advies van de Nederlandse Vereniging Medische Oncologie (NVMO). Lees hier voor wie deze maatregel niet geldt. 

  Dankbaar voor alle initiatieven

  We zijn dankbaar voor alle initiatieven die worden genomen om onze patiënten en onze medewerkers een hart onder de riem te steken. We kunnen niet overal op reageren, maar weet dat we er heel erg blij mee zijn.

  Zondag 15 maart: sluiten spreekuurlocaties Wageningen, Veenendaal en Barneveld

  Op maandag 16 maart zijn er nog enkele spreekuren op onze spreekuurlocaties in Wageningen, Veenendaal en Barneveld. De prikpost en radiologie zijn op deze locaties al gesloten. Vanaf dinsdag 17 maart zijn de spreekuurlocaties in Wageningen, Veenendaal en Barneveld helemaal gesloten tot nader order. Deze sluiting is nodig om middelen te besparen en personeel te concentreren op de hoofdlocatie in Ede. Patiënten die een afspraak hadden op 1 van deze locaties worden hierover geïnformeerd.

  Zaterdag 14 maart: met Coronabesmette patiënt opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei

  Een met Coronabesmette patiënt is opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Lees hier het nieuwsbericht.

  Vrijdag 13 maart: Voorbereidingen in Ziekenhuis Gelderse Vallei

  Ziekenhuis Gelderse Vallei bereidt zich voor op de eventuele komst van grote aantallen patiënten die besmet zijn met het coronavirus en neemt extra voorzorgsmaatregelen. Patiënten kunnen hiervan iets merken doordat er bijvoorbeeld patiënten naar andere afdelingen worden verplaatst in het ziekenhuis, of andere maatregelen worden genomen. Ook kunnen niet-acute ingrepen, afspraken en onderzoeken worden verschoven of kunnen poliklinische afspraken telefonisch worden afgehandeld. Wanneer een patiënt toch een afspraak heeft op de polikliniek, mag er maar 1 iemand met hem of haar mee.

  Donderdag 12 maart: Bezoekersregeling aangepast

  Bekijk hier de aangepaste bezoekersregeling.

  Meer informatie

  Ziekenhuis Gelderse Vallei volgt de adviezen en instructies van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en de GGD (Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden) op. Voor de laatste stand van zaken rondom het coronavirus, verwijzen wij u graag naar de website van het RIVM. Op deze site wordt heldere uitleg gegeven over het nieuwe virus en worden duidelijke antwoorden gegeven op veelgestelde vragen. U kunt ook bellen naar het landelijke telefoonnummer voor informatie over het coronavirus is 0800-1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur). 

  Voor specifieke vragen over de situatie in Ziekenhuis Gelderse Vallei verwijzen we u naar onze pagina met veelgestelde vragen.

Nieuwsoverzicht