e-learning Voeding & Sport uitgebreid met modules bal- en spelsporten en jeugdsport

25 March 2022

Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar welke voeding is bewezen effectief voor sportprestaties? Voor trainers en instructeurs van de Nederlandse sportbonden is het van belang om daar kennis van te hebben. Daarom ontwikkelden Sports Valley van Ziekenhuis Gelderse Vallei, Wageningen University & Research en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) in 2021 voor en met Nederlandse sportbonden de e-learning Voeding & Sport. Deze is recent uitgebreid met modules over bal- en spelsporten en jeugdsport.

Jorrit Beerens, Coördinator opleidingen van de Nederlandse Basketball Bond is hier blij mee: “In de module bal- en spelsporten wordt niet alleen de fysiek van spelers behandeld, maar wordt er ook ingegaan op wat hun energiebenodigdheden zijn en hoe het zit met de planning van de voeding rondom een wedstrijd (vooraf, tijdens en achteraf). Dat is hele waardevolle informatie voor onze trainers die ze direct kunnen toepassen in de praktijk.”

In de module jeugdsport wordt ingegaan op het verschil tussen de volwassen- en jeugdsporters en worden adviezen gegeven over hoe om te gaan met temperatuurhuishouding, vochtinname, energie en de macro-en micronutriënten bij jeugd.

Kritisch nadenken

De e-Learning leert trainers en instructeurs kritisch nadenken over keuzes die gemaakt worden met betrekking tot voeding en sport. Ze leren niet wat een sporter moet eten, maar wel hoe voeding en sport elkaar beïnvloeden en welke keuzes werken of niet. Daardoor zijn ze beter in staat de opgedane kennis in de praktijk toe te passen bij hun eigen sport en sporters.

De e-learning bestaat uit 5 basismodules: 1. Introductie in sportvoeding. 2. Energie, temperatuur en vocht. 3. Macronutriënten. 4. Micronutriënten en 5. Supplementen. Deze kunnen aangevuld worden met de verdiepende modules.

Download ook de infographic van de e-learning

Wetenschappelijk bewezen

De E-Learning is gebaseerd op wetenschappelijke kennis over voeding en sport aangeleverd door wetenschappelijk onderzoeker Rieneke Terink van Sports Valley en door assistant professor dr. Marco Mensink van de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research.

Sportinnovator project

Dit project is geïnitieerd door het Sportinnovator Centrum Sports Valley en gerealiseerd met behulp van een Sportinnovator Voucher (ZonMw).

Nieuwsoverzicht