Eiwitverrijkt brood in Ziekenhuis Gelderse Vallei

19 May 2014

Als voedingsziekenhuis is Ziekenhuis Gelderse Vallei steeds op zoek naar nieuwe voedingsmiddelen die lekker zijn en het voor patiënten makkelijker maken dagelijks genoeg eiwitten binnen te krijgen. Zo staat op de menukaart aangegeven welke producten veel eiwit bevatten, de ‘eiwittoppers’.

De nieuwste eiwittopper is eiwitverrijkt brood. Een sneetje eiwitverrijkt brood bevat ongeveer 2 keer zoveel eiwit als een sneetje gewoon brood. Vanaf 20 mei proberen patiënten in het ziekenhuis dit eiwitverrijkte brood uit. In oktober start een groot onderzoek naar eiwitverrijkte basisvoeding, het brood is hiervan een onderdeel. De komende maanden krijgen patiënten met een energie- en eiwitverrijkt dieet automatisch het eiwitverrijkte brood als zij brood bestellen via het maaltijdsysteem At Your Request®.

Meer eiwit

Het eiwitverrijkte brood ziet eruit en smaakt zoals gewoon brood. Door het eten van het eiwitverrijkte brood krijgen patiënten meer eiwitten binnen. Dit bevordert het herstel. Het brood met meer eiwit is getest in het seniorensmaakpanel van Wageningen Universiteit en wordt lekkerder gevonden dan gewoon brood.

Mening van de patiënt zelf

Het ziekenhuis wil graag weten wat patiënten vinden van het eiwitverrijkte brood. Daarom krijgen patiënten tegelijk met informatie over het eiwitverrijkte brood een korte vragenlijst.

Belang van eiwitten

Ziekte heeft invloed op spierweefsel. Om spieren en spierkracht op peil te houden of weer op te bouwen, zijn voldoende eiwitten in de voeding en voldoende beweging nodig. Daarom besteedt voedingsziekenhuis Gelderse Vallei extra aandacht aan producten rijk aan eiwitten.

Cater with Care

Het eiwitverrijkte brood is ontwikkeld door Carezzo, een partner in het project Cater with Care waaraan ook het Edese ziekenhuis deelneemt. Cater with Care is een onderzoeksconsortium dat mensen gezond ouder wil laten worden door wetenschappelijk onderbouwde eiwitrijke basisvoeding aan te bieden ter voorkoming en bestrijding van ondervoeding. Het project wordt mede gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en loopt tot eind 2015.

Nieuwsoverzicht