Fietslabyrint brengt patiënten in beweging

22 March 2018

Voor patiënten en vooral voor oudere patiënten is het heel belangrijk om, ook tijdens een ziekenhuisopname, in beweging te blijven. Daarom heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei 2 fietslabyrinten aangeschaft. Eén voor de afdeling ouderengeneeskunde en één voor de dialyse-afdeling.

Met het fietslabyrint zijn prachtige virtuele fietstochten te maken. Door de beelden op het scherm is het alsof de fietser door Parijs rijdt, door Rotterdam, Amsterdam, Wageningen, over de Hoge Veluwe en in de toekomst ook door Ede. Met knoppen op het stuur bepaalt de fietser zijn eigen route. Zo komen patiënten lichamelijk, geestelijk èn sociaal in beweging en herstellen zij sneller.

Oudere patiënten

Lichamelijk en geestelijk in beweging blijven is voor kwetsbare ouderen van groot belang. Al met 1 week in bed kunnen patiënten een paar kilo spiermassa verliezen. Het herstel hiervan duurt vele maanden en is meestal niet volledig. Ook is het belangrijk om geestelijk en sociaal geprikkeld te worden. Met het fietslabyrint gebeurt dat. Patiënten moeten er bij nadenken en de beelden roepen herkenning op.

‘Oudere patiënten kunnen fietsen vanuit een rolstoel of een gewone stoel, met trapondersteuning of juist met extra weerstand. Het kan voor (bijna) iedere patiënt. De fysiotherapeut, de verpleegkundige, een vrijwilliger of de activiteitenbegeleiding helpt hierbij, maar ook de familie kan met de patiënt een stukje gaan fietsen’ vertelt Helma van de Kuit, activiteitentherapeut op de afdeling ouderengeneeskunde.

Voor dialysepatiënten

Ook op de dialyse-afdeling is een fietslabyrint gekomen. Flora Strookappe, fysiotherapeut, licht toe: ‘Voldoende bewegen is voor dialysepatiënten moeilijk omdat ze 3 keer per week een halve dag in het ziekenhuis moeten zijn en ze daarna vaak erg moe zijn. De dialysefiets, een soort ligfiets, is hierbij een grote ondersteuning. Nu kunnen ze tijdens het dialyseren toch genoeg bewegen en zo werken aan hun gezondheid. Door het fietsen hebben de patiënten minder kramp in hun benen, een veel voorkomend probleem bij het dialyseren. Maar 3 keer per week een half uur fietsen zonder uitzicht is saai. Het fietslabyrint helpt om de motivatie hoog te houden en het fietsen uitdagend.’

Crowdfundingsproject

De fietslabyrinten zijn aangeschaft dankzij het collegiale crowdfundingsproject in het ziekenhuis. Iedere medewerker kan met een ‘cheque’ een goed idee van een collega sponsoren. Het crowdfundingsproject draagt bij aan de directe of indirecte patiëntenzorg en daagt medewerkers uit tot initiatieven.

Nieuwsoverzicht