Hypermoderne apparatuur bij nucleaire geneeskunde

10 March 2015

Het zijn twee gammacamera’s ieder gecombineerd met een CT-scan. Deze nieuwe apparatuur heeft met name meerwaarde bij afbeeldingen van het skelet en hart.

Scherpe 3D-beelden van skelet en hart

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft twee nieuwe apparaten aangeschaft, waarmee de laatste stand van nucleaire techniek in huis is gehaald. Het zijn twee gammacamera’s ieder gecombineerd met een CT-scan. Deze nieuwe apparatuur heeft met name meerwaarde bij afbeeldingen van het skelet en hart.

Recent is de afdeling nucleaire geneeskunde grondig verbouwd. De afdeling heeft een nieuwe uitstraling en is ruimer geworden. Cameraruimtes en kleedkamers zijn groter en patiënten in bed kunnen gemakkelijker door de gangen passeren. De grotere ruimtes zijn nodig voor de nieuwe gammacamera's: de laatste generatie SPECT-CT. Momenteel staan er op de afdeling twee moderne Symbia Intevo SPECT-CT’s, een van de eersten in de regio.

Moderne apparatuur

Een SPECT-CT is een gammacamera, gecombineerd met een CT-scanner. Een gammacamera maakt beelden op basis van licht radioactieve stoffen in het lichaam. De SPECT-CT is een apparaat, dat die beelden kan combineren met CT-scans. Hierdoor krijg je duidelijke driedimensionale beelden. Met die beelden kunnen afwijkingen beter worden afgebeeld en kan er een betere uitspraak gedaan worden over de aard van de afwijkingen.
De SPECT-CT wordt ingezet voor het afbeelden van diverse afwijkingen in bepaalde organen. Het wordt met name gebruikt voor afbeeldingen van het skelet. Recent is de afdeling na een intensieve training ook begonnen met het toepassen van het apparaat voor hartpatiënten.

Nucleaire geneeskunde

De afdeling nucleaire geneeskunde onderzoekt met behulp van licht-radioactieve stoffen of iemand een ziekte of afwijking heeft. Door de radioactiviteit te koppelen aan biologisch actieve stoffen kunnen gezonde en afwijkende processen in het lichaam in beeld worden gebracht, zoals de vorming van nieuw botweefsel of de doorbloeding van de hartspier.

Het medisch specialisme nucleaire geneeskunde is met zo’n 200 specialisten een van de kleinste specialismen in Nederland. Het lijkt veel op radiologie, maar werkt met radioactiviteit in plaats van met röntgenstraling. De hoeveelheid straling die patiënten ontvangen, is vergelijkbaar met röntgenonderzoek. De afdeling werkt volgens strenge regels voor veiligheid en stralingshygiëne.

Nieuwsoverzicht