Internationaal congres voor darmchirurgen in het Kröller-Müller

27 June 2017

‘Voorheen opereerden we darmkanker via de ‘open’-operatiemethode. Nu zijn we met een groep van internationale experts bezig met de verdere ontwikkeling en toepassing van TaTME (Transanal Total Mesorectal Excision). Dat is een techniek waarbij de chirurg met endoscopische apparatuur via de buik en het rectum naar de darm gaat en daar weefsel weghaalt.’ aldus Colin Sietses, lever-darm chirurg uit Ziekenhuis Gelderse Vallei. Hij heeft zijn collega’s uit de hele wereld uitgenodigd voor een groot congres vlakbij Ede en koos het Kröller-Müller museum. Ruim 200 chirurgen die zich specialiseren in TaTME waren op 26 juni bij elkaar om de nieuwste inzichten te delen.

De Belgische chirurgen Joep Knol, Roel Hompes, Jurriaan Tuynman en de Oostenrijkse chirurg Walter Brunner vormden samen met Colin Sietses het organisatiecomité. Op het programma stonden actuele lezingen en presentaties over de veilige implementatie van TaTME door internationaal gerenommeerde sprekers. De chirurgische techniek wordt wereldwijd in 50 centra toegepast en brengt een nieuwe generatie chirurgen samen. Zij delen vooruitstrevende trainingsmethoden, hun ervaringen en resultaten met elkaar, ook online. De chirurgen gebruiken onder andere het wereldwijde register van TaTME-chirurgen en een unieke trainingsapp voor internationale samenwerking.

Transanaal

De TaTME-techniek heeft de chirurgische ingrepen bij rectum- en darmkanker enorm veranderd. Er is geen grote buikoperatie nodig, er zijn weinig complicaties, de techniek is kwalitatief hoogstaand. Omdat de ingreep endoscopisch is, is deze patiëntvriendelijk en zorgt voor een snel herstel. Het bevolkingsonderzoek voor darmkanker is drie jaar geleden gestart. ‘Sindsdien is het aantal operaties voor darm- en endeldarmkanker verdubbeld in Ziekenhuis Gelderse Vallei.’ vertelt Sietses. 

Kunst

De techniek TaTME is een ‘kunst’, de congreslocatie was in dat opzicht heel toepasselijk. De (inter)nationale deelnemers waren onder de indruk: zij werden verrast door een lunch in de zonnige beeldentuin en een bezoekje aan de Van Gogh-kunstcollectie in het Kröller-Müller museum op de Veluwe. 

Nieuwsoverzicht