Kinderen met diabetes leren van robot

11 May 2016

Robot Charly leert kinderen met diabetes zelfstandig met hun ziekte om te gaan. Voor kinderen met de chronische ziekte diabetes is een goede behandeling van groot belang om complicaties te voorkomen. Dagelijks moeten zij koolhydraten tellen, gezond eten, genoeg bewegen en regelmatig het bloedglucose niveau meten en insuline spuiten. Dit vraagt veel zelfdiscipline, zeker omdat bij kinderen het bloedglucose niveau sterk wisselt.

De robot krijgt volledige aandacht van Senna (7 jaar). Om beurten stellen ze elkaar een vraag en geven het antwoord. En als het antwoord van Senna goed is, gaat de duim van Charly omhoog. ‘Je hebt het goed!’ zegt hij en daagt haar uit om het scherm van de tablet te draaien en weer een vraag te beantwoorden.

Robotproject voor kinderdiabetes

Elf kinderen met diabetes uit Ziekenhuis Gelderse Vallei doen komende weken mee aan een experiment. Zij komen twee keer naar het ziekenhuis voor een instructiesessie met de robot. Daarna verschijnt de robot via een app op het scherm van hun tablet thuis en kunnen ze doorgaan met spelletjes en oefeningen met Charly.

Samenwerking

De robot maakt onderdeel uit van het Europese PAL4U-project dat bestaat uit verschillende experimenten door TNO, samen met Meander Medisch Centrum en een ziekenhuis in Milaan. Het PAL-project loopt nog tot 2019.

Zie ook artikel in De Gelderlander en de video van TNO over de robot.

Nieuwsoverzicht