Mini-ijslolly voor patiënten met een vochtbeperking

17 February 2015

Mensen bij wie het hart of de nieren niet goed werken, moeten letten op hoeveel vocht zij binnenkrijgen, zij mogen bijvoorbeeld maar maximaal 1000 ml vocht per dag. Dit is vaak moeilijk vol te houden. Op de afdeling neFROlogie en carDIOlogie van Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben verpleegkundigen daarom een ijslolly bedacht en ontwikkeld voor patiënten met een dorstgevoel: De Frodio.

Verpleegkundigen boeken resultaat met bijzondere voeding voor patiënten

Mensen bij wie het hart of de nieren niet goed werken, moeten letten op hoeveel vocht zij binnenkrijgen, zij mogen bijvoorbeeld maar maximaal 1000 ml vocht per dag. Dit is vaak moeilijk vol te houden. Op de afdeling neFROlogie en carDIOlogie van Ziekenhuis Gelderse Vallei hebben verpleegkundigen daarom een ijslolly bedacht en ontwikkeld voor patiënten met een dorstgevoel: De Frodio. Een originele naam voor een bijzondere service aan patiënten.


Patiënten vinden een vochtbeperking vaak moeilijk vol te houden omdat zij voortdurend dorstgevoel kunnen hebben. Die dorst kan worden versterkt door hun medicatie, voeding, droge mond en transpireren. De ijslolly die de verpleegkundigen van de afdeling nefrologie en cardiologie ontwikkelden, vermindert het dorstgevoel. De ijslolly bestaat uit slechts 10cc water. Hierdoor kunnen patiënten vaak een tussendoortje nemen tegen de dorst, zonder dat zij veel vocht binnen krijgen. Patiënten kunnen kiezen uit de smaken mint, citroen en framboos. Ook krijgt de patiënt een folder met informatie over de ijslolly en vochtbeperking.

Ervaringen

Dat ijs het dorstgevoel verlicht, bevestigen de patiënten die de ‘frodio’s’ hebben gehad. Daarnaast verlicht het niet alleen het dorstgevoel, het zorgt ook voor speekselproductie. Dit helpt tegen het nare gevoel van een droge mond. Door deze ijslolly’s is een vochtbeperking voor de patiënt makkelijker vol te houden.
In de praktijk is de ‘frodio’ ook een goede aanvulling voor oudere patiënten bij wie het dorstgevoel vaak minder of afwezig is. Zeker met warm weer kan de verpleegkundige extra tussendoortjes aanbieden en is het een goede vochtaanvulling.

Uniek

De ijslolly’s zijn in het Edese ziekenhuis bedacht en uniek voor Nederland. Allerlei teams zijn innovatief bezig op het gebied van voeding en bewegen, waar het ziekenhuis om bekend staat. Dergelijke winstpunten voor patiënten vormen een geweldige stimulans.

Vochtbeperking

Bij hartfalen kan het hart niet veel vocht verwerken. Door de inname van vocht te beperken, wordt het hart minder zwaar belast en kan het zijn functie beter uitoefenen. Patiënten met nierfalen krijgen een vochtbeperking omdat de nieren het vocht moeten uitscheiden maar dat, door ziekte, minder doen.

Nieuwsoverzicht