Nieuwe menukaart maakt gezonde keuze makkelijk

22 April 2014

Vanaf 14 april met een vernieuwde menukaart. Op deze menukaart staan het belang en de keuze voor eiwitrijke producten centraal. Eiwitrijke producten zijn erg belangrijk bij herstel van ziekte en spelen een grote rol in de adviezen van het voedingsziekenhuis.

Belang van eiwitten

Ziekte heeft invloed op spierweefsel. Om spieren en spierkracht op peil te houden of weer op te bouwen zijn voldoende eiwitten in de voeding en voldoende beweging nodig. Daarom besteedt voedingsziekenhuis Gelderse Vallei extra aandacht aan producten rijk aan eiwitten. Op de nieuwe menukaart staan deze ‘eiwittoppers’ met een duimpje aangegeven, bijvoorbeeld kwark en gerookte zalm. Zo kunnen patiënten heel snel zien welke producten veel eiwit bevatten en kiezen voor een gezonde voeding die helpt bij ziekte en herstel.

At Your Request®

Als eerste ziekenhuis in Europa voerde Ziekenhuis Gelderse Vallei eind 2012, samen met Sodexo At Your Request® in. Door deze bijzondere maaltijdservice eten en drinken alle patiënten gevarieerder, gezonder en lekkerder in het ziekenhuis. Het concept is een roomservice, die lijkt op de mogelijkheden van thuis. Kiezen wat je eet en drinkt, op het tijdstip dat je zin hebt en waar je wilt (bijvoorbeeld in een lounge). Van de menukaart op het nachtkastje bestelt de patiënt (en zijn bezoek) tussen 07.00 uur tot 19.00 uur zo vaak en zo veel als hij/zij wil. Het concept is winst voor de patiënt: zelf de eetmomenten bepalen en daardoor meer regie behouden over zijn/haar dagindeling in het ziekenhuis.

De medewerkers van het maaltijdservicecenter nemen telefonisch de bestelling van de patiënt op. Tijdens het bestellen krijgt de patiënt een persoonlijk advies, bijvoorbeeld over de voedingswaarde en het dieet, zodat hij/zij lekkere en verantwoorde keuzes kan maken. De bestelling wordt direct bereid en binnen 45 minuten bij de patiënt bezorgd.

Focus op voeding

Ziekenhuis Gelderse Vallei staat bekend als voedingsziekenhuis. Aandacht voor voeding en bewegen is een onmiskenbaar onderdeel van de patiëntenzorg. Het ziekenhuis in Ede werkt nauw samen met de Wageningen Universiteit, in de Alliantie Voeding Gelderse Vallei.

Goede voeding levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van ziekte, een beter herstel en hogere levenskwaliteit. Onderzoeksresultaten wijzen uit dat deze aandacht voor voeding en bewegen effect heeft, ook in het terugdringen van de zorgkosten. De preventie van ondervoeding en het stimuleren van gezond gedrag voorkomt (langere) ziekenhuisopnamen.

Nieuwsoverzicht