Nieuwe operatieve behandeling voor tranende ogen

17 August 2015

Dit is in het ziekenhuis een nieuwe operatie die de keel-, neus- en oorartsen (KNO) van het ziekenhuis samen met de oogartsen van Bergman Clinics uitvoeren. Voorheen moesten patiënten voor deze ingreep naar Utrecht of Deventer.

Verstopping

Tranende ogen, iedereen heeft er wel eens last van. Bij emoties maar bijvoorbeeld ook bij fietsen met koude tegenwind. Maar sommige mensen hebben er chronisch last van. Deze traanklachten kunnen komen doordat het afvoerkanaaltje van de tranen is verstopt. Hierdoor loopt het traanvocht niet via de traanbuisjes naar de neus maar biggelen de tranen over de wang. Dit is heel hinderlijk en zo’n verstopping lost niet vanzelf op. In een aantal gevallen kan de verstopping echter door een operatie worden verholpen. Hierbij wordt er een omleiding gemaakt van de traanafvoerbuisjes naar de neusholte. Deze operatie gaat via de neus, zonder zichtbaar litteken.

Dichterbij huis

De KNO-artsen van Ziekenhuis Gelderse Vallei en de oogartsen van Bergman Clinics voeren sinds kort samen deze operatie uit. Voorheen moesten patiënten voor een dergelijke operatie naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht of naar het Deventer Ziekenhuis. KNO-arts Jan-Willem Sepmeijer: ‘Door deze nauwe samenwerking tussen de KNO-artsen van het ziekenhuis en de oogartsen van Bergman Clinics kunnen patiënten uit de regio maar ook daar buiten, vaak dichterbij huis worden geholpen. Dit gaat via de huisarts, deze beoordeelt de klachten van de patiënt en stuurt de patiënt indien nodig door.’

Nieuwsoverzicht