Orthopedisch chirurgen gebruiken nieuwste 3D-techniek

31 August 2015

Zo krijgt iedere patiënt zijn persoonlijke prothese en kan deze sneller en beter geplaatst worden. De drie gespecialiseerde knie-chirurgen van het ziekenhuis zijn blij met de resultaten: ‘Geen patiënt is hetzelfde. Hiermee kunnen we op de halve millimeter nauwkeurig werken en dat is meer dan genoeg'.

Inmeten

Nadat de patiënt een MRI-scan heeft laten maken van de knie worden de beelden hiervan verzonden naar de leverancier van de knieprothese. Kort daarna krijgt de orthopedisch chirurg digitaal een driedimensionaal beeld van de knie van de specifieke patiënt waarop ook de ingemeten prothese te zien is. Als de orthopedisch chirurg akkoord heeft gegeven wordt een persoonlijke mal geproduceerd en naar het ziekenhuis gestuurd. Door deze techniek weet de chirurg voorafgaand aan de operatie precies welke prothese het wordt en hoe deze geplaatst moet worden.

Operatie

Tijdens de gewrichtsvervangende operatie wordt de mal op het boven- en onderbeen van de patiënt geplaatst. De mal past precies op het bot van de patiënt. Ook als het gewricht behoorlijk versleten is. Door de persoonlijke mal kan de prothese sneller en beter geplaatst worden.

Gespecialiseerd

Op dit moment worden de mallen gebruikt door de drie knie-chirurgen van de vakgroep orthopedie: Wilco Beijneveld, Jan Ide de Jong en Huib van Helden. Jaarlijks worden er in Ziekenhuis Gelderse Vallei meer dan 300 operaties gedaan waarbij een halve of hele knie wordt vervangen. Dat zijn er ruim zes per week.

Nieuwsoverzicht