Patiënten waarderen eigen keuze eten en drinken

28 October 2014

Patiënten zijn erg tevreden over de maaltijdservice At Your Request® in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Zij geven het maaltijdserviceconcept een 8,1. ‘Patiënten zijn vooral blij met de keuzemogelijkheden’ aldus Angelique Honderdors, hoofd hoteldienst in het Edese ziekenhuis.

Eind 2012 voerde het ziekenhuis, als eerste ziekenhuis in Europa, At Your Request® van Sodexo in. De Alliantie Voeding Gelderse Vallei onderzocht de effecten van de nieuwe maaltijdservice.

Met At Your Request® (‘op uw verzoek’) kunnen patiënten kiezen wat ze eten en drinken, op het tijdstip dat zij willen. Vanaf de menukaart op het nachtkastje bestelt de patiënt (en zijn/haar bezoek) tussen 07.00 uur en 18.15 uur zo vaak en zo veel als hij/zij wil. De medewerkers van het maaltijdservicecenter nemen de bestelling op en geven advies, bijvoorbeeld over de voedingswaarde en het dieet. De bestelling wordt binnen 45 minuten bij de patiënt bezorgd. Patiënten bepalen zo zelf hun eetmomenten en houden daardoor meer regie over hun dagindeling in het ziekenhuis.

Onderzoek

Vóór de start van At Your Request® is bij 168 patiënten de tevredenheid en voedingstoestand onderzocht bij gebruik van het ‘oude’ maaltijdsysteem. Nadat At Your Request® in het hele ziekenhuis was ingevoerd, is dit opnieuw gemeten bij 169 andere patiënten. De resultaten van beide onderzoeken zijn vergeleken en vandaag bekendgemaakt op het landelijke congres ‘Goede voeding in de zorg: wat is het waard’.

Tevredenheid

De tevredenheid van de patiënten is onderzocht met een vragenlijst, ontwikkeld door de Wageningen Universiteit. Er is gevraagd naar de kwaliteit van het eten, de keuzemogelijkheden op de menukaart, de service bij het bestellen en de bediening. Het oude maaltijdsysteem scoorde al een dikke voldoende, een 7,5. Met de invoering van At Your Request® is de waardering nog verder gestegen: naar een 8,1.
At Your Request® is geen luxe, maar biedt de mogelijkheden van thuis: eten waar je zin in hebt op het moment dat het jou uitkomt. Eén van de patiënten zegt: ‘Door de chemo wisselt bij mij de smaak en het ritme van eten. Met At Your Request® kan ik alles krijgen wanneer ik wil. Hulde!’. De angst bij sommige sceptici dat er alleen maar kroketten zouden worden besteld, is onterecht geweest: fruitsalade prijkt bovenaan in de top 5 van meest bestelde producten.

Voedingstoestand

Patiënten hebben tijdens hun ziekte een verhoogde eiwitbehoefte ten opzichte van gezonde mensen. Uit beide metingen bleek dat patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei gemiddeld veel eiwitten binnen krijgen. Het Voedingsziekenhuis wil de eiwitinname echter nog verder verbeteren. Het onderzoek toonde aan dat At Your Request® patiënten hierbij kan helpen. Patiënten die risico lopen op ondervoeding (bijvoorbeeld door te weinig eiwit of koolhydraten), krijgen een eiwit- en energieverrijkt dieet aangeboden. Zij ontvangen een speciale menukaart met eiwitrijke hapjes. Zij worden gestimuleerd deze regelmatig te bestellen. Het onderzoek laat zien dat deze groep patiënten ook daadwerkelijk meer eiwitten binnenkrijgt dan de patiënten zonder risico op ondervoeding, die geen extra stimulans krijgen.

En nu?

In mei 2014 voerde Ziekenhuis Gelderse Vallei al een nieuwe menukaart in met ‘duimpjes’ achter de gerechten met relatief veel eiwit. Dit helpt patiënten meer eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast is begin oktober onderzoek gestart op de afdelingen geriatrie en longgeneeskunde. In dit onderzoek krijgen patiënten met risico op ondervoeding eiwitverrijkte producten, die ontwikkeld zijn binnen het project Cater with Care, een samenwerkingsverband tussen zorg- & kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

Nieuwsoverzicht