Roze lintje borstkankerzorg voor Ziekenhuis Gelderse Vallei

05 July 2018

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft op 5 juli het roze lintje ontvangen voor de beste patiëntgerichte borstkankerzorg. Dit keurmerk kent Borstkankervereniging Nederland (BVN) elk jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal criteria voor de zorg voor borstkankerpatiënten. Zo moeten er minimaal 100 operaties bij nieuwe borstkankerpatiënten plaatsvinden. Een ander belangrijk criterium is of en hoe patiënten worden betrokken bij de keuze tussen de verschillende behandelmogelijkheden.

Het ziekenhuis ontving op donderdag 5 juli officieel de erkenning van BVN, het roze lintje. Het lintje is bedoeld als ondersteunende informatie voor (mogelijke) patiënten, hun relaties en hun huisartsen. Het ziekenhuis krijgt het roze lintje omdat het voldoet aan alle verplichte criteria die BVN heeft opgesteld, en meer. Dit betreft criteria als het aantal operaties, korte wachttijden, een vast aanspreekpunt voor de patiënt en patiëntenparticipatie.

Patiëntgerichtheid

De criteria zijn gebaseerd op wat patiënten belangrijk vinden in de borstkankerzorg. Elk jaar worden deze verder aangescherpt. De criteria richten zich steeds meer op patiëntgerichtheid, waarbij patiëntervaringen zwaar wegen in de toekenning van het roze lintje. Ziekenhuis Gelderse vallei scoorde vooral erg hoog op psychosociale begeleiding, patiëntenparticipatie en de bereikbaarheid van de contactpersonen. De kwaliteit van de uitgevoerde borstsparende operaties voor borstkanker behoort opnieuw tot de beste van Nederland, bij géén van de patiënten is tumorweefsel achtergebleven. Ook bleek uit de resultaten dat een grote meerderheid van de patiënten het ziekenhuis zou aanraden bij andere patiënten. Resultaten waar het ziekenhuis trots op is.

Monitor

Het roze lintje is onderdeel van de Monitor Borstkankerzorg: een online keuzehulp met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen en patiëntervaringen. Meer informatie hierover is te vinden op de site van de Borstkankervereniging Nederland (BVN): www.borstkanker.nl.

Borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Ongeveer 80% van de vrouwen is 50 jaar of ouder. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen, maar dat is zeer zeldzaam. Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 14.890 vrouwen borstkanker en 125 mannen.

A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Op het gebied van oncologie werkt Ziekenhuis Gelderse Vallei, onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum, samen met Rijnstate in Arnhem en Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. De drie Gelderse ziekenhuizen ontvingen donderdag 5 juli alle drie de erkenning van BVN.

De A.R.T.Z.-ziekenhuizen behandelen gezamenlijk per jaar zo’n 800 nieuwe patiënten met borstkanker. Hiermee behoort het A.R.T.Z. Oncologisch centrum tot één van de grootste borstkankercentra van Nederland. De Radiotherapiegroep is daarbij de vaste partner voor radiotherapeutische zorg. De hoogste kwaliteitseisen vormen de norm voor de drie ziekenhuizen. Het aanschaffen van de nieuwste apparatuur voor borstonderzoek is daarvan een mooi voorbeeld. De ziekenhuizen delen in gespecialiseerde teams per kankersoort hun kennis en ervaring met elkaar. Doel van de samenwerking is het verder verbeteren van de oncologische zorg.

Nieuwsoverzicht